Sociálne siete

DOMOV

PARLAMENT ROZHODNE: Dostanú dôchodcovia za očkovanie 500 eurové poukážky?

Zverejnené:

Upravené: 3. decembra 2021 o 10:06

1274

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Slovenská vláda v stredu schválila návrh zákona, na základe ktorého má štát motivovať seniorov k očkovaniu proti ochoreniu covid-19 poukážkami v hodnote 500 eur na úhradu rôznych služieb.

Ministerstvo financií odhadlo, že v päťmiliónovej krajine túto možnosť využije milión ľudí. Vládna koalícia nemala k spomínanému návrhu, ktorý teraz posudzuje parlament, jednotný postoj. Slovensko sa v EÚ radí ku krajinám s najnižším počtom zaočkovaných.

Nárok na poukážku majú podľa návrhu získať nielen doteraz neočkovaní ľudia vo veku aspoň 60 rokov, ale aj seniori, ktorí v určenom čase absolvujú alebo sa registrujú na podanie posilňujúcej dávky. Hodnota šeku, ktorý bude môcť využiť aj iná osoba ako senior, zhruba dosahuje priemernú výšku starobného dôchodku na Slovensku.

Čítajte viac: Ministerka spravodlivosti chce upraviť trestný zákon, chce nižšie tresty za drogy

Presný rozsah služieb, ktoré bude môcť zaplatiť prostredníctvom poukážky, má stanoviť vláda. Ministerstvo financií počíta s tým, že ju bude možné použiť napríklad v hoteloch, penziónoch, reštauráciách či v oblasti kultúry. Úrad tak chce zároveň pomôcť podnikateľom, ktorých negatívne zasiahli dopady koronavírusovej krízy a epidemické obmedzenia.

Ak poukážky využije odhadovaný počet ľudí, štát by to stálo viac ako pol miliardy eur. Návrh rozdávať spomínané poukážky predstavil minister financií Igor Matovič minulý týždeň. Minister uvádza, že očkovaní seniori v budúcnosti ušetria peniaze na zdravotnú starostlivosť, pretože sa radia k najohrozenejším skupinám obyvateľov v súvislosti s koronavírusom.

Robert Fico o nahrávkach z chaty. „Budú padať trestné oznámenia“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA