Sociálne siete

Zdravie

Štúdia zo Slovenska: Probiotiká skupiny Lab4 pomôžu aj pri respiračných infekciách

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2021 o 12:39

1195

large lab  dccaf

REKLAMA

26. január 2021 09:01

BRATISLAVA – Vedecký tím MUDr. Garaiovej z Lekárskej fakulty UK v Bratislave a pediatrického centra z Dunajskej Stredy, v spolupráci s britským vedeckým tímom spoločnosti Cultech s.r.o. a ProVen, priniesol nové poznatky o živých baktériách tráviaceho traktu a ich vplyvu na imunitu respiračného systému. Pravidelné užívanie probiotík skupiny Lab4 dokáže detskému pacientovi polepšiť zdravie o 30 percent. Spoluatorky nám v nasledujúcich riadkoch prezradili, ako výskum prebiehal.

Odkedy sa veda zaoberá touto skupinou baktérií? „Je to už pomerne dlhá doba. O začiatky sa zaslúžil doktor Nigel Plummer, ktorý pracuje v oblasti mikrobiológie a probiotík vyše 30 rokov a ktorý toto probiotické konzorcium odobral zo zdravých ľudských čriev. Prvýkrát bolo použité v klinickej štúdii o výskyte hnačky Clostridium difficile v spolupráci s fakultnou nemocnicou v Cambridge v roku 1999/2000,“ vysvetľuje na úvod MUDr. Zuzana Nagyová a ďalej uvádza, že výsledky tejto štúdie boli uverejnené v renomovanom recenzovanom časopise v roku 2004. „Kým sa však konzorcium Lab4 dostalo na trh, aby mohlo pomáhať ľuďom, písal sa rok 2012. Pod značkou ProVen. Bohužiaľ, ale zároveň aj našťastie, na Slovensko sa dostalo až v roku 2020. V súčasnej pandemickej situácii, ktorá útočí práve na respiračný systém, je podpora imunity nesmierne dôležitá,“ pripomína Nagyová.

A ako sa dospelo k tomu, že probiotiká môžu byť prospešné aj v prípadoch respiračných ochorení? Nagyová spomína dôkazy, ktoré poukazovali na význam probiotík pri infekciách horných dýchacích ciest. „Už v tom čase existujúce dôkazy naznačovali, že suplementácia probiotikami môže zabrániť infekciám horných dýchacích ciest. A tak vedecko-výskumní pracovníci spoločnosti Cultech s.r.o. mali záujem študovať účinok probiotík Lab4 na prechladnutie a kašeľ u predškolských detí. Jednou z nich bola aj MUDr. Iveta Garaiova, bývalá kolegyňa kolektívu Ústavu lekárskej chémie, biochémie a klinickej biochémie LF UK v Bratislave.“ A práve ona oslovila bývalých kolegov na spoluprácu pri realizácii tohto projektu. „Odvtedy Ústav lekárskej chémie, biochémie a klinickej biochémie spolupracuje s MUDr. Garaiovou a jej kolegami na viacerých vedeckých projektoch,“ hovorí ďalšia autorka profesorka Zdenka Ďuračková.

Vhodná vzorka

Do štúdie bolo potrebné nájsť vhodnú vzorku detí, ktoré by sa mohli zapojiť. „Nájsť deti zapojiteľné do štúdie je vždy veľmi náročné. Nakoniec sa nám podarilo osloviť rodičov všetkých detí, ktoré prišli do ambulancie pediatrického centra v Dunajskej Strede a vyhovovali zadaným kritériám,“ pokračuje Ďuračková.

„Aby sme však mohli do štúdie zaradiť väčší počet detí a v kratšom čase, povolali sme do spolupráce aj viaceré pediatričky z Bratislavy, za čo im znovu ďakujeme,“ odpovedá docentka a doktorka prírodných vied Jana Muchová.

Išli do výskumu na istotu alebo sa vyskytli aj nové nečakané zistenia? Podľa lekárky Nagyoej bolo cieľom štúdie v prvom rade potvrdiť hypotézu, že dlhodobá suplementácia probiotikami Lab4 v kombinácii s vitamínom C má prospešný účinok na početnosť výskytu a dĺžku trvania infekcií horných dýchacích ciest u detí navštevujúcich predškolské zariadenia. „V skupine 125 detí predškolského veku sme to dokonca v dvoch štúdiách (Prochild a Prochild-2) potvrdili. A nie len v prevencii, ale aj v liečbe infekcií horných dýchacích ciest. Zistili sme významné zníženie výskytu ochorenia, ale aj zníženie trvania symptómov infekcie horných dýchacích ciest, čo viedlo aj k zníženiu absencií detí v škôlke. Ďalekosiahlymi aspektami sú aj menšia absencia rodičov v práci kvôli zdravotnej starostlivosti o deti, menej návštev u lekárov, ale aj zníženie potreby užívať antibiotiká. Toto považujeme za vedľajšie veľmi prínosné zistenia,“ hovorí ďalej.

Polovičná dávka

Lekárka ďalej vysvetľuje, prečo sa použila 12,5 miliardová dávka a nie miliarda, dve, či 50. „Keďže rôzne prechádzajúce štúdie s dospelými potvrdili prospešné účinky podávania probiotík Lab4 v množstve 25 miliárd, padlo rozhodnutie, že v prípade detí bude použitá polovičná dávka. A keďže rodičia bežne podávajú deťom pri prechladnutí a kašľaní vitamín C, vyrobila sa táto špeciálna kombinácia s minimálnou doporučenou dennou dávkou tohto vitamínu, “ tvrdí Nagyová.

Klasické probiotiká bežne poznáme forme kapsúl a sirupov. Odborníčky však zvolili inú formu, bolo potrebné sa čo najviac prispôsobiť deťom. Kapsule totiž nemusia na deti pôsobiť príliš vábne, naopak žuvacie tablety sa ukázali ako atraktívnejšia forma. „Forma podávania probiotík u detí je dôležitá. Kapsule pre ne nie sú atraktívne. Po konzultácii so spoločnosťou ProVen sme vyskúšali upraviť probiotiká skupiny Lab4 do formy žuvacích tabliet. Veľmi dobrý nápad bol obohatiť ich ešte o prírodnú jahodovú príchuť, deti potom krásne spolupracovali, mamičky ich pred nimi nemuseli schovávať do jedla,“ približuje docentka Muchová.

„Po našom výskume zostali v takejto podobe okamžite k dispozícii na voľné užívanie vo viacerých krajinách po celom svete. Máme z toho radosť a aktuálne už pracujeme na ďalších pozoruhodných štúdiách,“ uzatvára Zuzana Nagyová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA