Sociálne siete

Cestovanie

Hotel Zochova chata v srdci Malých Karpát má mnohé ocenenia. Prví hostia prišli v roku 1933

Pred rokmi upadajúce zariadenie, dnes luxusný hotel so štyrmi hviezdičkami a s niekoľkými oceneniami. Ocenený tiež za šetrnú rekonštrukciu vydavateľstvom Eurostav za komplexné progresívne riešenie architektonického diela. Správne. Hovoríme o výnimočnej premene Hotela Zochova chata.

Zverejnené:

Upravené: 1. júla 2021 o 10:04

1328

Hotel Zochova chata, zdroj: Amazing Places

REKLAMA

BRATISLAVA – Pýtate sa, je to hotel či chata? Hotel Zochova chata kúsok od hlavného mesta (34 km) tak trošku je, ale i nie je…svoju výnimočnosť prezrádza kvalitnou rekonštrukciou tak, aby sa zachovalo čaro štvorhviezdičkového hotela, zasadeného v srdci Malých Karpát. Svoj príbeh si uprostred bukových lesov píše už niekoľko desiatok rokov, brány totiž otvoril pred viac ako 80 rokmi.

V roku 2007 ale prešiel objekt rozsiahlou rekonštrukciou a dostavbou, pričom sa bral ohľad nielen na okolitú prírodu a zachovanie pôvodnej atmosféry, ale modernizácia išla ruka v ruke so zásadami feng-šuej. Kvalitu miesta potvrdzuje aj to, že hotel patrí ako jedno z výnimočných ubytovacích zariadení aj do ponuky projektu Amazing Places.

kada

Hotel Zochova chata, zdroj: Amazing Places

Zážitok, relax a dokonalý oddych uprostred lesa

Adult friendly zariadenie dnes ponúka jedinečné chvíle, či už budete hľadať miesto na relax, zábavu, ale aj prácu. Svadba, oslava, teambuilding, relaxačné pobyty, ale aj pobyty vo dvojici či s partiou kamarátov – jednoducho miesto, kde na chvíľu zabudnete na starosti bežných dní.

VANA

Hotel Zochova chata, zdroj: Amazing Places

V niektorej z krásnych izieb v zrubovej časti chaty či v luxusných apartmánoch v modernej časti hotela si užijete romantický pobyt a výnimočné wellness rozmaznávanie.

K dispozícii sú dvojlôžkové a trojlôžkové izby, apartmány pre štyri osoby a pre imobilných hostí je zas k dispozícii špeciálne vybavená bezbariérová izba.

Časť vyhradená na relax pôsobí priam exkluzívne a ako balzam na dušu. Môžete si tu zaplávať, nabrať kondíciu v posilňovacej časti alebo oddýchnuť si pri procedúrach a masážach. Nakoniec ešte sauna s očarujúcim výhľadom do košatých lesov, vďaka čomu sa budete cítiť ako v rozprávke.

Ocenenia hotela:
  • 2011 – Stavba roka 2011
  • 2016 – ocenenie Certifikát výnimočnosti od TripAdvisor®
  • 2017 – Podľa hodnotenia TREND TOP Reštaurácie a hotely 2017  obhájil 1. miesto v kategórii 4* hotelov celého Slovenska 1.miesto v kategórii všetkých hotelov Bratislavského kraja (3. miesto medzi všetkými hotelmi na Slovensku s bodovým skóre 18 bodov z 20)
  • 2018 – TOP 10 všetkých hotelov celého Slovenska s bodovým skóre 18 bodov z 20
  • 2019 – TOP 10 všetkých hotelov celého Slovenska s bodovým skóre 18 bodov z 20
  • 2020 – TOP 10 všetkých hotelov celého Slovenska s bodovým skóre 17,5 bodov z 20
Hotel Zochova chata v srdci Malých Karpát má mnohé ocenenia. Prví hostia prišli v roku 1933

Hotel Zochova chata, zdroj: Amazing Places

A aká bola história tohto miesta?

Objekt, ktorý sa nachádza v modranskej oblasti Piesok, po prvý raz otvorili 30. apríla 1933. Chata vtedy dostala pomenovanie podľa evanjelického kňaza, politika a prvého bratislavského župana Samuela Zocha.

Kto bol Samuel Zoch?

Slovenský evanjelický kňaz, verejný činiteľ, politik, cirkevný hodnostár a náboženský spisovateľ, ktorý sa narodil v Modre.  Po ukončení štúdií vo Viedni stal kaplánom v Novom Sade, v roku 1907 bol zvolený za farára v jeho rodnej Modre. Počas svojho života stál pri zrode viacerých významných udalostí v rámci budovania základov slovenského národa, založil Modranský turistický krúžok a bol tiež autorom Martinskej deklarácie.

…a čo bolo ďalej?

V 60. a 70. rokoch hovoríme o období najväčšej slávy pod vedením hoteliéra Karola Ivičiča, ktorého tiež prezývali aj Karpatský vlk. V 80. Rokoch sa zas začína prvomájová tradícia opekania vola.

Poďme ešte hlbšie do minulosti!

Modra už na začiatku 17. storočia patrila medzi jedno z najvýznamnejších uhorských kráľovských miest, a tak aj chata slúžila neskôr na oddych, kde chodili ľudia regenerovať telo a ducha.

Prvú vilu určenú na ozdravenie a rekreáciu tu postavili v roku 1890. Po nej rýchlo nasledovali ďalšie, pričom vrcholom bolo obnovenie Zochovej chaty v chránenej krajinnej oblasti Malých Karpát. Zochova chata dostala do vienka niekoľko základných funkcií, ako napríklad turistika, rekreácia, šport a ochrana prírody.

Na slovíčko…Modra

Mestečko Modra sa môže hrdiť zaujímavými faktami. Vedeli ste napríklad, že prvé písomné zmienky o Modre pochádzajú už z 12. a 13. storočia?  Mesto o niekoľko stoviek rokov neskôr získalo aj určite výhody – konkrétne v roku 1607, keď mu udelil Rudolf II. privilégiá slobodného kráľovského mesta. Modra je tiež známa vďaka vynikajúcim miestnym vínam, každoročne sa tu konajú obľúbené vínne cestičky. Už v 17. storočí patrila medzi najvýznamnejšie mestá s rozvinutým vinohradníctvom, ale taktiež lesným hospodárstvom, cechovou výrobou, školstvom a kultúrou.

cerveny kamen

Červený Kameň, zdroj: Instagram/Hotel Zochova chata

Keď sa povie Modra, tak sa mnohým vynorí v mysli Modranská majolika. Krásne remeslo, ktoré k tomuto mestečku automaticky patrí predstavuje výrobky vyrábané z pálenej hliny. A história tejto majoliky siaha do 14. Storočia, v 17. Storočí tu vznikali prvé cechy a najväčší rozmach zaznamenalo tradičné remeslo v 18. Storočí.

A čo ešte v Modre treba vidieť a navštíviť? Múzeum Ľudovíta Štúra, Múzeum slovenskej keramickej plastiky a Galéria Ignáca Bizmayera. V okolí tiež nájdete farmu Pod Gaštankou a hrad Červený Kameň. Modra sa môže pochváliť takmer na každom kroku vynikajúcou zmrzlinou, tu musíte určite ochutnať.

Zdroj: Amazing Places, Hotel Zochova chata

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA