Sociálne siete

Cestovanie

Mlyn z roku 1863 prešiel citlivou rekonštrukciou a dnes víta hostí, ktorí hľadajú absolútny pokoj

Miesto, kde objavíte posolstvo minulých generácií, kde to dýcha históriou a remeslom a kde si oddýchnete od ruchu mesta.

Zverejnené:

Upravené: 25. augusta 2021 o 9:42

1494

REKLAMA

Zdroj: Amazing Places/Scholzův mlýn

BRATISLAVA – Nevšedné a krásne, plné zážitkov a splnených očakávaní. Také sú Amazing Places, ktorých je nielen na Slovensku, ale aj u našich českých susedov viac než dosť. Jedným takým je aj Scholzův mlýn z roku 1863. Prešiel dôkladnou rekonštrukciou, pričom sa zachovala atmosféra, ale i úcta k remeslu. Majitelia tak dali mlynu nový život. Štyri roky stavebných prác a úprav sa však vyplatili, každým krokom človek nasaje kúsok histórie a nájde pokoj v duši.

Idylka ako z filmu – mlynské koleso sa točí, v blízkosti počuť potok a štebot vtákov. Pohľad na rozkvitnutú lúku je zas ako balzam na dušu. Mlyn nájdete pod Orlickými horami na okraji dedinky České Petrovice, okolo ktorej vedie turistická trasa do obce Klášterec nad Orlicí. Mlyn je k dispozícii na ubytovanie len od tohto roku, dovtedy ho majitelia využívali sami.

Nohy v potoku, oddych na peci či lezecká stena?

Dnes má objekt päť miestnosti a prenajíma sa ako celok, pričom maximálna kapacita je 12 ľudí.

Mlyn z roku 1863 prešiel citlivou rekonštrukciou a dnes víta hostí, ktorí hľadajú absolútny pokoj

Zdroj: Amazing Places/Scholzův mlýn

Napriek tomu, že ide o historický objekt, tak hostia tu nájdu všetko, čo potrebujú k tomu, aby sa cítili komfortne. V spoločenskej miestnosti môžu napríklad obdivovať renovované pôvodné prvky mlyna. Je tu tiež pec, na ktorej sa najmä v zime pohodlne oddychuje. Nechýba tu i vírivka a dokonca pre tých neposedných je tu k dispozícii aj lezecká stena.

Na tomto mieste je zaručený absolútny pokoj a ticho. Majitelia si ho ctia rovnako ako celé miesto a históriu, preto tu divoké večierky či búrlivé opekačky nemajú miesto. Naopak, ocenia detský smiech a radosť na lúke, kým si dospeláci prečítajú nejakú tú knihu či urobia si spoločný piknik. Sem sa jednoducho chodí zabudnúť na vymoženosti civilizácie, len tak sa poprechádzať pokojným krokom po lúke, namočiť si nohy do potôčika a vychutnávať si lúče slnka počas horúcich dní.

Okolie tiež ponúka dostatok možností od cyklistiky, výletov, turistiky a mnohé ďalšie aktivity aj pre rodiny s deťmi. Tipy na výlety po okolí nájdete TU.

Aká je história tohto miesta?

Pri sčítaní z roku 1870 nebolo uvedené, že by bol objekt obývaný. O desať rokov neskôr bol menovaný mlynár Peus Scholz, nepísalo sa však o žiadnej rodine.Vodná kniha uvádza ako majiteľa Alexandra Luxe. Mlyn mal jedno vodné koleso. V obecnej kronike sa najstaršia zmienka vzťahuje k roku 1863.

V roku 1931 bol majiteľom Adolf Scholz. V roku 1945 bol mlyn znárodnený a daný do národnej správy susednému mlynárovi Felcmanovi. Po vojne sa tu mlelo už len krátko, iba sa šrotovalo a vyrábal sa tu elektrický prúd pre časť obce. V roku 1947 mlyn uzavreli.

 Zdroj: Amazing Places, Scholzův mlýn

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA