Sociálne siete

DOMOV

Daniel Lipšic je od dnešného dňa novým špeciálnym prokurátorom

Poslanci parlamentu zvolili Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora v piatok 5. februára 79 hlasmi.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 1:36

347

lipsic
Zľava: Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka a novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic počas vyhlásenia pre médiá pred vstupom do Bratislavského hradu po slávnostnom akte zloženia sľubu nového špeciálneho prokurátora do rúk predsedu NR SR. Foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zložil sľub do rúk predsedu Národnej rady SR (NR SR) Borisa Kollára (Sme rodina) a oficiálne sa tak stal novým šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Šéf parlamentu v následnom príhovore skonštatoval, že funkcia špeciálneho prokurátora by mala byť jedným z najdôležitejších pilierov spravodlivosti. „Bohužiaľ, v osobe bývalého špeciálneho prokurátora sa zhmotnilo to, čo si nik z nás pod pojmom spravodlivosť nepredstavuje,” povedal Kollár na margo momentálne väzobne stíhaného Dušana K. Doplnil, že Lipšicovou úlohou bude v tejto súvislosti prinavrátiť dôveru odbornej aj laickej verejnosti v spravodlivosť, na čo má podľa neho správne predpoklady.

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) doplnil, že Lipšic to vo funkcii špeciálneho prokurátora nebude mať ľahké. Pre boj za spravodlivosť je však podľa neho tým správnym človekom.

Poslanci parlamentu zvolili Lipšica za špeciálneho prokurátora v piatok 5. februára 79 hlasmi. Lipšic vo voľbe ako jediný neprokurátor uspel medzi prokurátormi Petrom Kyselom, Jánom Šantom a Vasiľom Špirkom.

lipsic


Sprava: Novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas vyhlásenia pre médiá pred vstupom do Bratislavského hradu po slávnostnom akte zloženia sľubu nového špeciálneho prokurátora do rúk predsedu Národnej rady SR. Foto: SITA/Branislav Bibel

Lipšic si už na dnes plánuje stretnutie

Nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa chce stretnúť s prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry ešte dnes. Uviedol to po zložení sľubu. Lipšic je presvedčený, že sa spravodlivosť na Slovensku nachádza na križovatke a „je nádej, že sa možno po prvýkrát za 30 rokov pohne trestná spravodlivosť výrazne dopredu“.

„Chcem sa o to spolu s mojimi kolegami pokúsiť, aby aj ľudia získali vieru, že zákon platí pre každého,“ doplnil Lipšic. Nový špeciálny prokurátor sa ďalej vyjadril, že sa bude snažiť podporovať prokurátorov ÚŠP, ktorí si vykonávajú svoju prácu zodpovedne. Mnohí z nich sú totiž podľa neho predmetom nevyberaných útokov.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý vystúpil pred médiá spolu s Lipšicom, sa teší, že vedenie generálnej prokuratúry je od dnešného dňa úplné a nový šéf ÚŠP má jeho plnú podporu. „Sľubujem, že budem pre teba pán špeciálny prokurátor, ale aj pre prokurátorov ÚŠP oporou. Budem vás podporovať v zákonnej práci, ale zároveň vás aj budem kontrolovať,“ doplnil Žilinka, ktorý zároveň Lipšicovi zagratuloval k vymenovaniu.

Kolíková: Lipšic ukáže, že vie „odstíhať“ každého

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) je presvedčená, že nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic svojím prístupom ukáže, že vie „odstíhať“ každého, vrátane členov koalície. Šéfka rezortu spravodlivosti zároveň zagratulovala novému špeciálnemu prokurátorovi k vymenovaniu do funkcie. Stanovisko ministerky poskytol Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

Ministerka sa tiež vyjadrila k tomu, či nebudú spochybňované kroky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na čele s Danielom Lipšicom, ak bude stíhaná opozícia. „Úprimne, ja si myslím, že by boli spochybňované rovnako, ako sú spochybňované od začiatku všetky kauzy, ktoré súvisia s korupciou a sú z obdobia bývalej vlády. Sú spochybňované, že sa jedná o politické kauzy. Ja som sa zatiaľ nestretla so žiadnym dôkazom, ktorý by tomu nasvedčoval,“ dodala Kolíková.

 

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA