Sociálne siete

Zdravie

Chrípková sezóna je tu. Môžem ochorieť naraz na Covid a chrípku?

Zverejnené:

Upravené: 6. októbra 2021 o 18:50

924

Ilustračné foto, zdroj: Pixabay

REKLAMA

BRATISLAVA – Tento týždeň sa na severnej pologuli oficiálne začala chrípková sezóna. Úrad verejného zdravotníctva SR pri tejto príležitosti zastrešil tvorbu brožúry s názvom Chrípková sezóna 2021/2022 v čase šírenia COVID-19. Brožúru si môžete prečítať TU. V brožúre nájdete odpovede na 20 najčastejších otázok –  vypracoval ich kolektív autorov zložený z hlavných odborníkov Ministerstva zdravotníctva SR, Úradu verejného zdravotníctva SR, regionálnych úradov verejného zdravotníctva a odborníkov zo Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Čo je to vlastne chrípková sezóna?“ Ide o obdobie, kedy epidemiológovia predpokladajú postupný nárast chrípky a chrípke podobných ochorení. Aktivita chrípky sa obvykle zvyšuje približne v priebehu decembra. V tohtoročnej sezóne však možno očakávať skorší nástup zvýšeného výskytu chrípky a chrípke podobných ochorení,“ píše sa v spomínanej brožúre.

A môžeme vôbec naraz ochorieť na chrípku a koronavírus? „Áno. Oslabený organizmus je totiž náchylnejší na ďalšie infekcie. Súbežný priebeh chrípky a COVID-19 môže významne zhoršiť váš zdravotný stav, skomplikovať liečbu, prípadne mať fatálne následky,“ uvádza brožúra.

Podľa brožúry spôsobuje chrípku vírus, ktorý má niekoľko typov a subtypov. Chrípke podobné ochorenia vyvolávajú adenovírusy, rinovírusy, respiračný syncyciálny vírus (RSV) či baktéria Mycoplasma pneumoniae. Chrípka a chrípke podobné ochorenia sú respiračné infekcie, ktoré majú podobné príznaky ako COVID-19. A to môže situáciu komplikovať.

Môžu zároveň hroziť i chrípkové epidémie. „Vzhľadom na relatívne nízky výskyt chrípky v uplynulej sezóne však môžeme predpokladať, že populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť do aj do chrípkových epidémií,“ píše sa ďalej v brožúre.

Zaujímavé zistenia o prekonaní chrípky sa môžete v brožúre dočítať tiež. Napríklad aj to, že štúdie dokázali, že po prekonaní chrípky je u dospelých vo veku 40 a viac rokov riziko vzniku infarktu myokardu desaťkrát a mozgovej príhody osemkrát vyššie ako bez prekonanej chrípky.

A vedeli ste, že…

…COVID-19 postihuje okrem samotných pľúc aj cievny systém? „Pacientom sa môže poškodiť cievna stena, hrozí narušenie zrážanlivosti krvi a následne sú náchylnejší na vznik krvných zrazenín. Rizikoví sú najmä seniori, polymorbídni pacienti, ale aj ľudia v strednom veku s nadváhou alebo obezitou, diabetom, prípadne hypertenziou.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA