Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Biden chce „autonómnu“ Európu, ktorá bude investovať do obrany

Zverejnené:

Upravené: 21. novembra 2021 o 14:44

316

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Členovia NATO v Európe by sa mali „absolútne“ stať autonómnejšími od USA, čo znamená, že by mali míňať viac na armádu a nakupovať americké zbraňové systémy, uviedol vysoko postavený predstaviteľ ministerstva zahraničia, informuje portál Politico.

Pokračujúce zlyhanie Európanov pri prideľovaní väčšieho podielu svojho HDP na obranu znamená, že priepasť medzi ich kombinovanou vojenskou schopnosťou a schopnosťou USA sa len zväčšuje. Uviedol to pre Politico poradca Ministerstva zahraničia Spojených štátov Derek Chollet. „Európania už veľa rokov hovoria, že chcú silnejšiu armádu, ale musia podľa toho aj nevyhnutne konať,“ zdôraznil.

„Počas stretnutí ministrov NATO by sa každý minister obrany pri stole zhodol na potrebe míňať viac na obranu a mať modernejšiu armádu. Avšak potom by sa všetci títo ministri obrany museli vrátiť do svojich parlamentov, do svojich vlád a museli by tieto rozpočty obhájiť. Verím, že by neboli úspešní,“ dodal Chollet.

Izrael predstavil nový bojový tréningový systém, ktorý používa lúče namiesto rakiet (VIDEO)

Chollet tiež poznamenal, že ak sú Európania pripravení brať vážne takzvanú „strategickú autonómiu“ od USA, Washington by im rád poradil, do akého vybavenia by mali investovať. „My, Spojené štáty, sme ochotní vám to poskytnúť,“ dodal predstaviteľ ministerstva zahraničia.

NATO odporúča, aby všetky členské štáty vynakladali na obranu aspoň 2% HDP. V praxi sa mnohým európskym partnerom sústavne nedarí splniť tento cieľ, hoci celkový trend v posledných rokoch smeroval k zlepšovaniu hodnotám.

Stovky Iračanov odletia domov z Bieloruska, do EÚ ich nepustili

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA