Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Stovky Iračanov odletia domov z Bieloruska, do EÚ ich nepustili

Zverejnené:

Upravené: 19. novembra 2021 o 8:52

985

zdroj: UNHCR

REKLAMA

GLOBALNEWS

Niekoľko stoviek Iračanov, ktorí uviazli na hranici medzi Bieloruskom a Poľskom, sa po takmer dvoch týždňoch rozhodlo poletieť späť domov, pretože sa im nepodarilo prekročiť hranice EÚ, informuje portál Reuters.

Let, ktorý na štvrtok naplánovali irackí diplomati, umožní návrat približne 300 migrantom do Iraku po tom, čo sa vzdali čakania na prijatie ich žiadostí o azyl. Možnosť „dobrovoľného“ návratu oznámil v nedeľu hovorca irackého ministerstva zahraničných vecí Ahmed al-Sahaf. Tiež poznamenal, že ochotu vrátiť sa vyjadrilo 571 občanov.

Video zverejnené na sociálnych médiách ukazuje Iračanov v rade na let FlyBagdad, ktorý ich dostane do irackej metropoly. Nie je známe, kto cestu financuje, a pre tých, ktorí cestujú, bude bezplatná.

Mnoho Iračanov prišlo do Minska cez tretie krajiny po tom, čo boli v auguste pozastavené priame letecké spojenia. Väčšina prišla cez Turecko, Katar, SAE alebo Egypt.

Kaddáfího syn kandiduje na prezidenta Líbye

8. novembra tisíce migrantov z Blízkeho východu pochodovalo so svojimi vecami cez Bielorusko na hranicu krajiny s Poľskom v nádeji, že vstúpia do EÚ a požiadajú o azyl. Po dosiahnutí hraníc ich poľskí pohraničníci odmietli pustiť do krajiny. V priebehu desiatich dní si potenciálni utečenci vytvorili tábor na pohraničnom území a pravidelne sa pokúšali prekročiť hranice.

Migračná kríza sa začala v lete a na jeseň, keď bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že jeho vláda už nebude pomáhať EÚ zastaviť nelegálne prisťahovalectvo. Brusel obvinil Lukašenka z „vyzbrojovania“ migrantov tým, že ich vpustil do krajiny a prepravil ich k hraniciam.

VIDEO: Hrdinský taxikár zamkol atentátnika vo svojom aute. Terorista v ňom vybuchol sám

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA