Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Konflikt je reálny, varuje šéf NATO

Zverejnené:

Upravené: 9. januára 2022 o 13:12

859

Facebook - Jens Stoltenberg

REKLAMA

GLOBALNEWS

Stoltenberg tvrdí, že organizácia pod vedením USA je pripravená rokovať s Ruskom, pričom dodal, že vojnu nechce, informuje portál Politico.

NATO je otvorené k rokovaniam s Moskvou, uviedol v piatok šéf bloku Jens Stoltenberg. Dodal však, že akékoľvek kroky na zníženie napätia v súvislosti s Ukrajinou musia byť recipročné a nesmú podkopávať európsky „bezpečnostný poriadok“.

Generálny tajomník vysvetlil prístup svojej organizácie k rokovaniam s Moskvou počas tlačovej konferencie po mimoriadnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov.

Stoltenberg priamo obvinil Rusko zo zhoršujúcich sa vzťahov a napätia okolo Ukrajiny. Taktiež zopakoval tvrdenia o „vojenskej výstavbe“, ktorú údajne viedla Moskva na hraniciach jej suseda. Kremeľ tieto obvinenia dôsledne odmieta, pričom trvá na tom, že akýkoľvek pohyb vojsk na jeho vlastnom území je výlučne jeho domácou záležitosťou.

„Riziko konfliktu je reálne. Agresívne činy Ruska vážne podkopávajú bezpečnostný poriadok v Európe,“ tvrdil Stoltenberg v piatok.

Taliban nariadil všetkým figurínam v obchodoch stať hlavy

Šéf bloku zároveň naznačil, že NATO nechce vstúpiť do vojny s Ruskom o Ukrajinu. Západ opakovane varoval Rusko pred vážnymi „dôsledkami“ v prípade „invázie“ svojho suseda – čo Moskva opakovane poprela. Avšak Ukrajina nie je členom NATO a útok na ňu sa neodvoláva na kolektívnu obranu bloku, pripomenul Stoltenberg novinárom na tlačovej konferencii.

„Musíme si uvedomiť, že Ukrajina je náš veľmi blízky partner. Poskytujeme podporu Ukrajine, ale na Ukrajinu sa nevzťahuje doložka o kolektívnej obrane NATO, pretože Ukrajina nie je členom NATO. Sú iba našimi partnermi,“ dodal šéf bloku.

NATO je pripravené rokovať s Ruskom o otvorených bezpečnostných otázkach, ale Moskva by nemala očakávať žiadne jednostranné ústupky, varoval Stoltenberg. Vyjadril tiež presvedčenie, že USA neurobia žiadne ústupky voči Rusku na úkor svojich európskych spojencov.

Čína sa zaviazala „modernizovať“ svoj jadrový arzenál

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA