Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Turecko zablokovalo začatie rokovaní o vstupe Fínska a Švédska do NATO

Zverejnené:

Upravené: 18. mája 2022 o 17:10

401

Zdroj: zdf.de

REKLAMA

Globalnews

Turecko zablokovalo pôvodné rozhodnutie NATO spracovať žiadosti Fínska a Švédska o vstup do aliancie, čo spochybňuje nádeje na rýchly vstup oboch škandinávskych krajín.

Píše o tom Financial Times s odkazom na zdroje.

Veľvyslanci NATO sa stretli v stredu, aby začali prístupové rokovania v ten istý deň, keď Fínsko a Švédsko predložili svoje žiadosti, ale opozícia Ankary zastavila akékoľvek hlasovanie.

Odklad vyvoláva pochybnosti o tom, že NATO bude schopné schváliť prvú fázu žiadostí Fínska a Švédska v priebehu jedného až dvoch týždňov, ako predpovedal generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Turecký predstaviteľ potvrdil, že Ankara tento proces zastavila, ale trval na tom, že Turecko neodmietlo vyhliadky švédskeho a fínskeho vstupu.

Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO

„Nehovoríme, že nemôžu byť členmi NATO. Musíme byť len na rovnakej vlnovej dĺžke, na rovnakej strane, pokiaľ ide o hrozbu, ktorej čelíme,“ povedal predstaviteľ.

Všetkých 30 členských štátov NATO musí ratifikovať žiadosti Fínska a Švédska, ale tento proces sa začína až po zverejnení prístupového protokolu Alianciou a formálnom pozvaní oboch krajín, aby sa pripojili.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyhlásil, že Ankara neschváli členstvo Švédska a Fínska v NATO, pokiaľ obe krajiny budú údajne naďalej podporovať teroristické skupiny, ktoré predstavujú priamu hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Ukrajina sa rozlúčila s prvým prezidentom Kravčukom, jeho pamiatku si prišiel uctiť aj Zelenskyj

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA