Sociálne siete

Zaujímavosti

Módna poradňa: Viete nosiť ikonické poltopánky?

Oxfordky, boatky, derby mokasíny alebo brogue? Neviete ich od seba odlíšiť? V dnešnom módnom okienku sa dozviete všetko potrebné.

Zverejnené:

Upravené: 4. apríla 2021 o 14:18

470

deichmann    cz  kc sk   eur
Ilustračné foto, zdroj: Deichmann

REKLAMA

BRATISLAVA – Zamýšľate sa často, keď vychádzate z domu, čo si obuť? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete viac o jednotlivých typoch obuvi. Najmä teraz počas jarných mesiacov sú napríklad obľúbené oxfordky, ale viete o nich dosť?

Oxfordky

Aj keď je história tejto obuvi stále nejasná, s určitosťou vieme povedať, že oxfordky nesú názov britského Oxfordu. V 19. rokoch sa pri vzbure univerzitných študentov upriamila pozornosť aj na ich rovnošaty, ktorých povinnou výbavou bol práve tento model obuvi. Odvtedy sa stali oxfordky bodkou za dokonalým obchodným, vyjednávacím a večerným outfitom.

Večná dilema

Hlavný rozdiel medzi oxfordkami a veľmi podobnou obuvou derby je v našití krídel pre šnúrky. Oxforská obuv je vybavená systémom „uzavretého šnurovania“, v ktorom sú tieto štvrtiny, kde sú prepichnuté očká šnúrok, prišité pod prednou časťou topánky. Pre tých, ktorí si stále nie sú istí, máme na mysli šev, ktorý vedie priamo pod šnurovaním.

Ako ich nosiť?

Podľa tradičnej anglickej módy sa párujú s elegantným nohavicovým kostýmom. Podlhovastá špička sa obzvlášť dobre hodí k štíhlej siluete, zatiaľ čo kombinácia krátkeho strihu ladí viac s nohavicami ukončenými manžetou. Veľmi pekne ukáže kombinácia oxfordiek s kostýmom z tartanu, či kohúťou stopou. No vďaka pekne „uprataným“ krídelkám so šnurovaním, vďaka ich podšitiu a elegantnejšiemu vzhľadu sa parádne hodia aj k dievčenským retro, boho, či romantickým kvetinovým šatám.

Derby

Derby sa považujú za akúsi evolúciu oxfordskej obuvi. Aspoň čo sa týka pohodlia, môžu si ju dovoliť aj tí, ktorí majú vysoký priehlavok. Derby obuv je lepšie prispôsobená nazúvaniu. Na rozdiel od oxfordskej obuvi má „otvorené šnurovanie“, čo znamená, že krídelká pre šnurovanie sú našité na vrchu prednej časti obuvi. Medzi jazykom a prednou časťou topánky nie je žiadny šev, čo umožňuje voľnejšie viazanie šnúrok a väčšiu voľnosť pohybu.

Ako ich nosiť?

Ide o najbežnejšiu poltopánkovú obuv, ktorú často a veľmi správne využívame najmä do práce. Na rozdiel od oxfordiek, sa viac hodí k neformálnemu štýlu, založenom na džínsových kombináciách s košeľou, polokošeľou, a tiež k menčestrovému saku.

No ich pohodlie a popularita postupne uvoľňuje drobné výnimky. Ešte pred nedávnom by módni kritici nedokázali pripustiť, že by si topánky v štýle derby bolo možné obuť aj k vysoko elegantným a večerným oblekom. Súčasný trend však povoľuje pár v čiernej koži kombinovať aj k obleku, zatiaľ čo hnedá koža a semiš zostávajú výsostne obuvou pre uvoľnenú formálnosť, patriacu k spomínaným džínsom.

Brogue

V prípade brogov hovoríme o štýle topánok alebo čižiem s nízkym podpätkom, ktorý sa vyznačuje viacdielnymi, pevnými, koženými zvrškami, s ozdobnými perforáciami, dierovaním a zúbkovaním, ktoré je viditeľné najmä na okrajoch jednotlivých dielov.

Ako ich nosiť?

Aj keď sa nám v súčasnosti brogy javia ako elegantná a zdobená obuv, v minulosti bolo veľkým faux pas nosiť ju v súvislosti s hľadaním vážených pracovných príležitostí. Boli obuvou vidiečanov a od reputácie, akou disponovala oxfordská obuv, mali ďaleko. Ako pri mnohých módnych trendoch, dnes už ani toto neplatí. V súčasnej dobe môžu mať okrem svojej typickej podoby pevných kožených topánok alebo čižiem tiež podobu obchodných a spoločenských topánok, dokonca tenisiek, dámskych topánok na vysokom podpätku alebo akejkoľvek inej formy obuvi, ktorá využíva alebo evokuje viacdielnu konštrukciu a perforované, zúbkované lemy charakteristické pre brogy.

Mokasíny

Hlavným benefitom mokasín je komfort, jednoduché nazúvanie a nosenie. No ani tieto skvelé vlastnosti im v ich prijatí medzi elitnú obuv v minulosti nepomohli. Pre mnohých dlhodobo znamenali len akési papuče.

K úspechu ich priviedol v 50. rokoch až slávny herec a tanečník Fred Astaire, keď ich obúval k fraku na všetky významné stepové podujatia. Od tých čias sa stali symbolom elegancie, ktorú zdieľali mocní a veľkí umelci, manažéri aj bohatí finančníci.

Boatky (čítaj boutky)

O jachtársky redizajn, teda model so šnúrkou lemujúcou vrchnú časť obuvi po obvode, sa zaslúžili Taliani v 60. rokoch. Takzvané boatky boli behom 10 rokov považované za luxusnú obuv, vyrobenú na každodenné nosenie s elegantným alebo neformálnym oblečením.

Ako ich nosiť?

Spárovanie mokasín bolo odobrené módnou kritikou spolu s džínsami, bavlnenými aj ľanovými nohavicami. V prípade spomínaných riflí dokonca v ponožkovom štýle. Okrem priznaných ponožiek v mokasínach sú dnes prípustné aj rôzne pančuškové variácie. Nesmie sa však zabúdať, že džínsy nesmú byť príliš dlhé alebo príliš široké. Nohavice možno vyhnúť alebo zvoliť trojštvrťový strih, dokonca aj jachtárske bavlnené šortky sú v prípade mokasín v absolútnom poriadku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA