Sociálne siete

Zaujímavosti

Zabudnite na klasické peňaženky. V móde sú mini kabelky na mobily

Klasické peňaženky majú nahradiť mini kabelky na mobily. Čo hovoríte na tento trend?

Zverejnené:

Upravené: 16. júna 2021 o 10:44

584

Foto: DEICHMANN

REKLAMA

BRATISLAVA – Šaty robia človeka, to je pravda odveká. No neboli to vždy len šaty, ktoré určovali náš spoločenský status. Svet patril aj tučným peňaženkám. A podľa všetkého, už aj tým odbíja hodina dvanásta – praktický módny doplnok, ako ho poznáme dnes, na doklady a hotovosť, vymiera. Nahradiť ho majú kabelky na mobil. Dôvodom sú čoraz častejšie virtuálne platby. Máte už svoj prvý “phonebag“?

Kde vznikla prvá peňaženka?

Vývoj peňaženky išiel vždy ruka v ruke s vývojom spoločnosti a s tým sa treba zmieriť. Historické pramene hovoria, že o prvú peňaženku sa zaslúžili už starodávni bojovníci. Pretože boli neustále na cestách a časť majetku potrebovali nosiť so sebou, vymysleli jednoduché vrecko zo zľahka opracovanej kože. Aby im mince nevypadli, stiahli ho tenkou šnúrkou.

Okrem peňazí sa v ňom prenášalo dokonca aj jedlo, takže peňaženka bola vo svojich začiatkoch veľká, nehygienická a nepraktická. Neznámy šľachtic raz verejne prehlásil, že nosiť peniaze s jedlom je odporný znak chudoby. Výrok mal takú váhu, že spustil výrobou samostatných kožených mešcov. Nešlo ani tak o dizajn, ako o prostý účel – preniesť, neroztratiť a nemiešať s potravou.

Pchať peniaze pod sukne, či za výstrih už nie je IN

Dámska peňaženka bola o niečo ľahšia a spratnejšia, bola šitá z rôznych druhov plátna. Aby dvorné dámy neprezradili svoje vreckové, či úplatné od kráľovnej, skrývali si plátenné kapsičky pod nariasené šaty, medzi vrchnou časťou šiat a obrovskou krinolínou. Niektoré boli o niečo vynaliezavejšie a časť majetku uchovávali v objemnom výstrihu. Jemný pohyb, pri ktorom si dáma siahla na dekolt, v spojení s vidinou majetku, privádzala mužov doslova o rozum.

Tento úkryt však časom dámy z vyššej spoločnosti zavrhli a stal sa obyčajom chudobnejších, necudných žien. Peňaženky sa postupne už nešili len z plátna, ale aj z drahej metráže, ktorá sa dávala do daru, ako pamiatka zo zahraničných ciest. Zdobili sa výšivkami, cibril sa i celkový tvar.

Charakter peňaženky zmenili bankovky a kreditné karty

Nový rozmer nadobudli až po roku 1690, s príchodom bankoviek. Na ich výrobu sa používal kožený materiál z kravy a majiteľovi poskytovala jedno vrecko na bankovky a identifikačné listiny

Moderná peňaženka, ako ju poznáme dnes, s viacerými priehradkami pre mince, bankovky a adresár, zažiarila až oveľa neskôr. Bolo to po roku 1950. Peňaženka, wallet alebo pudilár, už ako vkusný a módny doplnok, sprevádzal napríklad aj slávnu Marylin Monroe, očarujúcu Grace Kelly, či ďalšiu módnu ikonu Audrey Hepburn.

Ďalšia zaujímavá zmena nastala v roku 1996, kedy sa tvar peňaženiek zmenšil o polovicu. Mohol za to nástup kreditných kariet. Mimochodom, doposiaľ najdrahšou peňaženkou na svete je peňaženka vyrobená z kože pitóna, zdobená prackou z 18-karátového zlata, vykladaná diamantami a zafírmi.

S výnimkou peňaženiek so suchým zipsom sa od tej doby dlho nič významného nezmenilo.

Až do súčasnosti. Platby mobilným telefónom menia jej charakter, veľkosť sa prispôsobuje veľkosti smartphonov. Keďže okrem telefónu a identifikačných kariet už pomaly nič iné nepotrebujeme, v budúcnosti si vystačíme s praktickými mini kabelkami, ktoré toto všetko dokonale uschovajú, uvoľnia napratané vrecká v kabátoch, džínsoch a najmä ruky.

Pre GlobalNews pripravila Mária Halajová, Deichmann

Clipboard

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA