Sociálne siete

Zdravie

Aj oči si zaslúžia preventívnu prehliadku. Čo ste ešte nevedeli o zelenom zákale?

Liečba glaukómu vo včasnom štádiu je účinná, akútny glaukóm však vedie k rýchlemu oslepnutiu.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 4:13

1120

oko
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Hugo Delauney

REKLAMA

BRATISLAVA – Preventívna prehliadka u očného lekára vôbec nebolí, ale Slováci sa jej napriek tomu boja a rovnako podceňujú i príznaky závažných očných ochorení. Pomoc hľadajú až vtedy, keď problémy neustupujú. Prevencia je kľúčom k zdravému organizmu a vitálnej forme celého ľudského tela. Strate zraku sa tiež dá včasnou diagnostikou predísť.

Vedeli ste o tom, že zrakom vnímame až 80 percent informácií z okolitého sveta? Umožňuje nám vidieť svet v jeho rozmanitosti, rozlišovať svetlo od tmy, rozpoznávať formu predmetov, zistiť rozdielnosť medzi farbami. Ak však raz za čas vidíme zahmlenejšie alebo máme začervenané oči, pripisujeme to únave. Nie vždy to tak musí byť. Dlhodobé príznaky a opätovne sa vracajúce problémy s očami môžu signalizovať vážny problém.

Glaukóm je druhým najčastejším očným ochorením, ktoré vo vyspelých krajinách vedie k slepote. Konečné štádium poškodenia oka spôsobené glaukómom je nenávratné a nedá sa korigovať liekmi či chirurgickým zákrokom. Glaukóm sa nazýva aj zelený zákal a jeho zákernosť spočíva v tom, že nebolí, preto ho ľudia často ignorujú. Glaukómom trpí v súčasnosti šesť až osem percent populácie, pričom len polovica jedincov si je vedomá svojho ochorenia.

Rizikové faktory

Medzi rizikové faktory patrí vek nad 40 rokov, vysoký alebo nízky krvný tlak, ochorenia ciev, cukrovka, migréna, fajčenie a poranenia očí. Dôležitú úlohu hrá dedičnosť a anatomické zvláštnosti v cestách, ktorými odteká komorový mok, ako aj niektoré celkové ochorenia alebo užívanie liekov.

Vo väčšine prípadov je to práve vnútroočný tlak, ktorý je dôležitým faktorom ochorenia. Čím skôr sa odhalí, tým účinnejšie sa dá liečiť. Muži a ženy bývajú v mladšom veku postihovaní glaukómom rovnako často. Akútny glaukóm sa môže v princípe objavovať v každom veku, avšak predpoklad ochorenia s vyšším vekom rastie. Ženy sú pritom v starobe postihované o niečo častejšie než muži.

Tonometria

Kontrola vnútroočného tlaku sa nazýva tonometria. Je bezbolestná a trvá niekoľko sekúnd. Merania sa opakujú počas dňa niekoľkokrát kvôli presnosti, nakoľko tlak kolíše.

okuliare

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Josh Calabrese

Výsledok sa vypočíta priemerom všetkých meraní. Hodnoty vnútroočného tlaku nad 21mmHg sa považujú za vnútroočnú hypertenziu. Liečba glaukómu začína konzervatívnou liečbou – monoterapiou, teda jednou účinnou látkou vo forme kvapiek. Pokiaľ nie je účinná je možné prejsť až na štvorkombináciu.

„Dôležitú úlohu pri liečbe zohráva spolupráca pacienta, ktorý by mal dodržiavať rady a odporúčania lekára, a v tomto prípade si napríklad pravidelne aplikovať očné kvapky. Do popredia pri výrobe očných instilácií sa v súčasnosti dostáva vplyv nanotechnológie, čo by v budúcnosti mohlo znamenať menšiu frekvenciu kvapkania a tým zníženie vedľajších účinkov kvapiek, ako aj zvýšenie komfortu pacienta a kvality jeho života,“ vysvetľuje MUDr. Nora Majtánová.

Pri neúspešnosti lokálnej terapie antiglaukomatikami alebo pri progresii nálezu do úvahy prichádza laserová alebo chirurgická liečba, v rámci ktorej sa vytvorí samotná odtoková cesta, ak má však pacient pokročilý glaukóm, existuje možnosť vkladania implantátov, ktoré pôsobia v zmysle znižovania očného tlaku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA