Sociálne siete

Zdravie

Jarná únava, slabosť a zlá imunita? Zvážte detox

Prichádza jar a s ňou ´stará známa´ – jarná únava. Častejšie máte pocit, že sa vám nič nechce, resp. nevládzete a cítite, že treba dobiť baterky. Okrem toho ale pociťuje zvýšenú mieru stresu, trápi vás nafúknuté brucho či opakujúce sa prechladnutia. A tak veľa ľudí si práve v tomto období prečisťuje organizmus. Navyše, správnou detoxikáciou môžete predísť mnohým zdravotným ťažkostiam.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 4:29

1219

ovocie
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Kimzy Nanney

REKLAMA

PR

BRATISLAVA – Naše telo je prakticky stále pod paľbou negatívnych vplyvov. Nesprávna životospráva, infekcie či pôsobenie životného prostredia spôsobujú, že si preťažujeme imunitný systém, samočistiace organizmy v tele zlyhávajú a odpad sa ukladá v orgánoch a bunkách.

Výsledkom je množstvo zdravotných problémov od bolesti hlavy, kĺbov, únavy, zápchy či plynatosť až po rôzne zápaly a časté prechladnutia. Podľa odborníkov na zdravú výživu by sme mali telo občas očistiť detoxikačným programom.

Ako sa zbaviť odpadu v tele? Hladovka – áno či nie?

Ide o najrýchlejší, ale najdrastickejší spôsob odstraňovania toxicity z tela. Hladovku môže držať len zdravý človek. A ak je vyslovene nevyhnutná, tak len pod lekárskym dozorom.

Očistné kúry – očistu však treba nastaviť rozumne

Zmiernenú formu hladovky a pôstu ponúka očistná kúra. Ide o najprijateľnejšiu alternatívu telesnej očisty, pretože pri vhodne zvolenom programe sa telo očisťuje rovnako a nie je vystavené stresu z hladovania. Očistné kúry môžu byť založené na monodiéte, ktorá pozostáva len z prijímania jedného druhu ovocia, ovocných alebo zeleninových štiav, ryže alebo iného obilia.

Aké ovocie je vhodné?
  • jablko, kokos, hrozno, melón, hruška sú najvhodnejším ovocím pre osoby s rýchlym metabolizmom
  • hrozno, hruška, broskyňa, banán a figy sa hodia pre tých, ktorí majú premenlivú chuť do jedla – nechuť sa strieda s veľkým apetítom
  • hruška a jablko sú vhodné pre osoby, ktoré majú pomalý metabolizmus

Detoxikovať organizmus môžete v priebehu jedného víkendu alebo počas niekoľkých dní.

ovoci

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Jakub Kapusnak

Imunostimulácia

Najlepšie si však telo poradí s toxickým odpadom samo, keď mu správne funguje imunita. Ide o schopnosť organizmu rozpoznávať cudzorodé látky (napr. baktérie, vírusy, toxíny), brániť ich vniknutiu do organizmu a zabezpečovať ich likvidáciu priamo v organizme. Imunita spúšťa imunitnú reakciu alebo odpoveď organizmu voči patogénom. Ak je oslabená, telo je menej chránené a ľahšie podľahne ochoreniam rôzneho typu.

Posilnenie imunitného systému spočíva v mnohých aspektoch. Dôležité je udržiavať zdravý životný štýl, dostatok pohybu, dostatočný pitný režim, odpočívať, otužovať sa a predovšetkým dbať na dostatočné množstvo vitamínov a minerálov v tele. Naši predkovia k posilneniu imunity používali bylinky, korienky a extrakty z prírodných produktov. V dnešnej dobe je to už jednoduchšie, tieto extrakty je možné prijímať bezpečne spracované v predom namiešanom pomere, vo forme výživových doplnkov.

Počuli ste už o extrakte z plodov bazy čiernej?

Už od dávnych čias sa baze čiernej pripisovali mystické vlastnosti a označovala sa za posvätnú. Je známa svojím podporným účinkom na funkciu imunitného systému a dýchacieho ústrojenstva, vykazuje antioxidačné vlastnosti. Bobule bazy čiernej obsahujú cenné zložky ako antokyaníny, flavonoidy, kyanogénneglykozidy, silice, lektíny, vitamíny: B2, C, kyselinu listovú, biotín, betakarotén, B6, kyselinu pantoténovú, nikotínamid, ďalej minerály: draslík, fosfor a nenasýtené mastné kyseliny.

Extrakt z koreňa africkej pelargónie

Dužinatý, červeno sfarbený koreň africkej pelargónie je časť rastliny s priaznivým účinkom na ľudské zdravie a fyziologickú funkciu dýchacích orgánov, ktorá má pôvod v Južnej Afrike.

Pivné kvasinky (Betaglukán Yestimun®)

Betaglukány sú polysacharidy získané z pivných kvasiniek, ide o zložitý reťazec molekúl glukózy, ktoré možno získať taktiež z ovsa a jačmeňa. Pričom Betaglukán Yestimun® je prírodná, vysoko kvalitná zložka, ktorá sa vyrába práve z pivovarských kvasiniek a má pozitívny účinok na zachovaní správnej funkcie imunitného systému. U prípravkov s betaglukánmi je vhodné sledovať nielen množstvo v jednej dávke, ale aj chemickú čistotu betagukánu. Tá by mala byť 70 % a vyššie. U doplnkov stravy je čistota betaglukánu vyššia, alebo sa rovná 85%.

Túto trojicu preukázateľne aktívnych zložiek podporujúcich imunitu sme našli obsiahnutú v doplnku stravy Alpikol, ktorý je vhodný rovnako pre deti od troch rokov, dospievajúcich aj dospelých. Má lahodnú prírodnú malinovú príchuť, preto bude na posilnení imunitného systému Alpikolom spolupracovať celá rodina.

Navyše sa teraz môžete zapojiť do rodinnej súťaže so spomínaným sirupom. Súťaž – vykresli si vlastný hoverboard, mini trampolínu, tanečný koberec a Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. Viac o súťaži sa dozviete TU.

alpikol

Zdroj: Alpikol

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA