Sociálne siete

Zdravie

Artritída: Diagnostika a možnosti liečby

Prinášame vám sériu článkov na tému artritída. Dnes sa pozrieme na možnosti liečby a ako sa vôbec ochorenie diagnostikuje.

Zverejnené:

Upravené: 13. júla 2021 o 8:37

1234

lekar
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

BRATISLAVA – Axiálna spondylartritída (axSpA), ankylozujúca spondylitída (AS), psoriatická artritída (PsA) alebo reumatoidná artritída (RA) – to všetko sú viaceré formy jednej skupiny  ochorení, ktoré súhrnne nazývame i zápalové  artritídy.

Aj preto majú všetky druhy tohto ochorenia spoločnú diagnostiku a liečbu. Život pacientov so všetkými druhmi tohto ochorenia má podobné limity a špecifiká  a pacientov zaujímajú podobné otázky.

Diagnostika a liečba zápalovej artritídy

Zápalové artritídy sú skupina stavov charakterizovaných zápalom kĺbov a často iných tkanív. Medzi tieto stavy patrí axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída. Existuje niekoľko testov, ktoré váš lekár môže urobiť, aby zistil, aký typ zápalovej artritídy máte. Podľa vašej diagnózy vám lekár potom môže poskytnúť liečbu, ktorá bude pre vás najvhodnejšia.

Diagnostika zápalovej artritídy

V závislosti od konkrétnej formy zápalovej artritídy sa diagnóza odvíja od príznakov, fyzikálnych vyšetrení, výsledkov zobrazovacích vyšetrení a krvných testov.

Navštívte svojho praktického lekára

Váš praktický lekár sa vás opýta na príznaky, urobí fyzikálne vyšetrenie, skontroluje opuchy kĺbov a zhodnotí rozsah ich pohybu. Ak sa váš praktický lekár domnieva, že máte formu zápalovej artritídy, odošle vás k špecialistovi (reumatológovi).

Zobrazovacie vyšetrenia

Na skontrolovanie rozsahu zápalu a miery poškodenia kĺbov sa používajú zobrazovacie vyšetrenia. Tieto vyšetrenia môžu pomôcť zistiť rozdiel medzi rôznymi typmi zápalovej artritídy a používajú sa na kontrolovanie vývoja stavu v priebehu času.

Môžu to byť: RTG vyšetrenie, magnetická rezonancia, ultrazvukové vyšetreniem krvné testy.

Na zistenie zmien v krvi spôsobených zápalom sa môžu použiť krvné testy. Žiadny krvný test bez ďalších testov však nemôže dokázať alebo vylúčiť diagnózu typu zápalovej artritídy.

Krvné testy sa používajú na diagnostiku a sledovanie zápalovej artritídy a zahŕňajú:

  • Rýchlosť sedimentácie erytrocytov (ESR)
  • C-reaktívny proteín (CRP)
  • Úplný krvný obraz

Genetické testovanie

Existuje genetický test z krvi, ktorý dokáže odhaliť, či prenášate gén HLA-B27 a pomôže diagnostikovať axiálnu spondylartritídu alebo ankylozujúcu spondylitídu. Tento test však môže iba prispieť iba k diagnostike axiálnej spondylartritídy alebo ankylozujúcej spondylitídy – test nie je úplne spoľahlivý, pretože nie každý s axiálnou spondylartritídou alebo ankylozujúcou spondylitídou má gén HLA-B27.

Nebiologická liečba zápalových artritíd

Liečba zápalovej artritídy je veľmi individuálna – je teda určená pre konkrétneho pacienta, pre jeho konkrétne ochorenie, jeho symptómy a ich závažnosť. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na zápalovú artritídu, ale na zmiernenie prejavov sú k dispozícii viaceré spôsoby liečby.

Hlavným cieľom liečby je zmierniť príznaky, spomaliť progresiu stavu a zlepšiť kvalitu života. Liečba môže vo väčšine prípadov zahŕňať kombináciu cvičení, fyzioterapie, pracovnej terapie, medicinálnej pedikúry, chirurgického zákroku a liečby.

Lieky proti bolesti (analgetiká) znižujú bolesť a často sa používajú spolu s inými liekmi.

Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) môžu pomôcť zmierniť opuch (zápal) kĺbov a tiež bolesť. Opäť sa často používajú spolu s inými liekmi. Tak ako všetky lieky, aj NSAID môžu mať vedľajšie účinky. Lekári sa snažia znižovať riziká vedľajších účinkov napríklad tak, že  predpíšu najnižšiu dávku potrebnú na zvládnutie príznakov.

Antireumatické lieky upravujúce chorobu (DMARD) sú lieky, ktoré ovplyvňujú základné príčiny nadmerného zápalu kĺbov. Príklady DMARD sú metotrexát alebo skupina liekov známych ako inhibítory JAK. DMARD môžu znížiť bolesť, stuhnutosť a opuch u ľudí so zápalovými artritídami. Môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov, kým sa prejavia účinky DMARD. Niektoré DMARD účinkujú rýchlejšie ako iné, takže je dôležité pokračovať v užívaní liekov, aj keď spočiatku nevidíte žiadne zmeny.

Kortikosteroidy (steroidy) kontrolujú zápal, ale pri dlhodobom užívaní môžu spôsobovať nežiaduce vedľajšie účinky. Môžu sa podávať injekciou do svalu alebo vo forme tabliet. Aj keď môžu byť užitočné pri bolestiach a zápaloch kĺbov, pre svoje možné vedľajšie účinky často nie sú prvou voľbou pre dlhodobú liečbu.

Biologická liečba zápalových artritíd

Čo je to biologická liečba?

Biologický liek alebo biologikum je typ liečby niektorých dlhodobých zdravotných stavov, akými sú axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída.

Na rozdiel od tradičných liekov, akými sú ibuprofén alebo paracetamol, sa biologické lieky vyrábajú zo živých organizmov. Materiál, z ktorého sú vyrobené, môže pochádzať z mnohých zdrojov vrátane ľudských či zvieracích buniek a mikroorganizmov, ako sú baktérie alebo kvasinky.

Biologiká sú typom „cielenej terapie“ a sú špeciálne určené na blokovanie určitých častí imunitného systému. Pretože sú to bielkoviny, tieto lieky sa nemôžu podávať ako tablety. Podávajú sa injekciou pod kožu alebo do krvi.

Biologické terapie sa poskytujú iba ľuďom, ktorí už vyskúšali inú liečbu zodpovedajúcu ich stavu a nereagovali na ňu dostatočne. Biologické terapie sa často podávajú spolu s inými liekmi, ako je metotrexát.

Úloha biologickej liečby pri liečbe zápalových artritíd

Biologické lieky môžu pomôcť znížiť nadmerný zápal, bolesť a stuhnutosť. Zlepšenie stavu pomocou biologického lieku môže trvať až 3–6 mesiacov. Ak však stále nedôjde k zlepšeniu alebo dôjde k závažným vedľajším účinkom, zvyčajne sa odporúča liečbu ukončiť. Váš reumatológ potom môže navrhnúť iný biologický liek. Nie všetky biologické lieky fungujú rovnako, takže ak jeden nefunguje, môže stále existovať možnosť liečby iným liekom.

Biologické lieky používané na liečbu zápalových artritíd

Existuje niekoľko typov biologickej terapie, ktoré boli schválené na liečbu rôznych foriem zápalovej artritídy. Všetky pôsobia tak, že znižujú nadmerný zápal v tele.

  • Inhibítory alfa faktoru nekrózy nádorov (Anti-TNF)
  • Inhibítory interleukínu (Anti-IL)
  • B-bunková terapia
  • T-bunková terapia

Liečba anti-TNF

Liečba anti-TNF narúša pôsobenie proteínu nazývaného faktor nekrózy nádorov  (Tumor necrosis factor alebo TNF), ktorý je nadmerne aktívny u ľudí so zápalovými artritídami. Príliš veľa TNF spôsobuje zápal a poškodenie kostí, chrupaviek a tkanív. Liečba anti-TNF blokuje fungovanie TNF a môže znížiť množstvo nadmerného zápalu v tele a kĺboch.

Liečba anti-IL

Ľudia so zápalovými artritídami majú v tele veľmi vysoké hladiny bielkovín nazývaných interleukíny. Interleukíny hrajú dôležitú úlohu pri vzniku nadmerného zápalu spojeného so zápalovou artritídou. Liečba anti-IL účinkuje tak, že neutralizuje aktivitu určitých interleukínov a môže znížiť množstvo nadmerného zápalu v tele a kĺboch.

B-bunková terapia

Zápalové artritídy spôsobujú nadmernú činnosť imunitného systému tela a spôsobuje, že skupina buniek v imunitnom systéme tela, nazývaná B-bunky, omylom zaútočí na vlastné tkanivá tela. B-bunková terapia účinkuje tak, že znižuje aktivitu B-buniek a zmierňuje zápaly, bolesti a opuchy pri reumatoidnej artritíde.

T-bunková terapia

T-bunky sú skupina buniek v imunitnom systéme tela, ktoré napádajú vlastné tkanivá tela, čo môže viesť k opuchom a poškodeniu kĺbov. T-bunková terapia účinkuje tak, že bráni T-bunkám vo vzájomnej komunikácii, čo pomáha znižovať zápal. Tento typ liečby sa používa iba pri ťažkej zápalovej artritíde v určitých situáciách.

Zaujímavá kampaň – Advantage Hers!

Advantage Hers je globálna kampaň, ktorá vám má ukázať, že žiadna žena s chronickým zápalovým ochorením by nemala dovoliť, aby jej stav bránil dosiahnuť svoje sny. Viac sa dočítate TU.

Advantage Hers poskytuje nástroje, ktoré vám pomôžu vytvoriť si vlastný plán liečby a zvládania ochorenia („herný plán“) a zohrávať aktívnejšiu úlohu vo vašej starostlivosti.

SK Jeji vyhoda logo

Nezabudnite si prečítať aj ostatné články v našej sérii na tému ARTRITÍDA:

Jej výhoda: Ženu nezlomí nič, ani chronické zápalové ochorenie

Život so zápalovými artritídami? Dôležitá je životospráva a duševná pohoda

Máte bolesti kĺbov? Trápia vás opuchy a stuhnutosť? Môže ísť o reumatoidnú artritídu

Tehotenstvo so zápalovou artritídou? Áno či nie?

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA