Sociálne siete

Zdravie

Máte bolesti kĺbov? Trápia vás opuchy a stuhnutosť? Môže ísť o reumatoidnú artritídu

V minulom článku sme sa venovali diagnostike a liečbe artritídy. Pokračujeme v sérii článkov na túto tému ďalej. Dnes sa dozviete viac o reumatoidnej artritíde.

Zverejnené:

Upravené: 13. júla 2021 o 8:37

951

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Dennis Brendel

REKLAMA

BRATISLAVA – Vedeli ste o tom, že existujú rôzne typy zápalovej artritídy?  Napríklad axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída.

Poďme však pekne po poriadku. Najskôr si povedzme, čo je to reumatoidná artritída?  Je to typ autoimunitného ochorenia. Imunitný systém je prirodzený systém sebaobrany tela a normálne nás chráni pred infekciami a chorobami. Autoimunitné ochorenie spôsobuje, že imunitný systém tela omylom napadne zdravé tkanivá tela, napríklad kĺby, a spôsobí zápal.

Zápal je zvyčajne dôležitý nástroj, ktorý imunitný systém používa na boj proti infekcii tým, že do postihnutej oblasti zasiela viac krvi a tekutín. Pri reumatoidnej artritíde však zápal a prebytočná tekutina v kĺbe môžu spôsobiť bolesť a stuhnutosť, ako aj trvalé poškodenie kĺbu.

Aké sú príznaky reumatoidnej artritídy?

Hlavnými príznakmi reumatoidnej artritídy sú bolesti kĺbov, opuchy a stuhnutosť. Reumatoidná artritída môže spôsobiť problémy s akýmkoľvek kĺbom v tele, aj keď malé kĺby v rukách a nohách sú postihnuté často ako prvé.

Reumatoidná artritída je symetrická artritída. To znamená, že zvyčajne postihuje obe strany tela podobným spôsobom, aj keď to tak nie je vždy. Príznaky reumatoidnej artritídy sa môžu líšiť od človeka k človeku a rozvíjajú sa niekoľko týždňov. Príznaky môžu prichádzať a odchádzať a časom sa môžu dokonca meniť.

Hlavné príznaky, ktoré ovplyvňujú kĺby, sú:

Bolesť – bolesť kĺbov spojená s reumatoidnou artritídou je zvyčajne silná a pulzujúca bolesť. Zhoršuje sa zvyčajne ráno a po období nečinnosti.

Stuhnutosť – postihnuté kĺby môžu byť často stuhnuté a bolestivé. Napríklad pri postihnutí rúk nie je možné úplne ohýbať prsty. Stuhnutosť je často horšia ráno a po období nečinnosti. Opuch, začervenanie a teplo  – zápal vo výstelke kĺbov môže spôsobiť opuch, citlivosť alebo pocit, že je kĺb na dotyk teplý. U niektorých ľudí sa môžu pod kožou okolo postihnutých kĺbov vyvinúť pevné opuchy (reumatoidné uzly).

Ďalšie príznaky reumatoidnej artritídy

Niektorí ľudia s reumatoidnou artritídou môžu mať množstvo všeobecnejších príznakov. Napríklad:

  • únava a nedostatok energie
  • potenie
  • vysoká teplota (horúčka)
  • nechutenstvo
  • strata hmotnosti

Reumatoidná artritída môže tiež spôsobovať problémy v iných častiach tela. Ak sú postihnuté oči, srdce alebo pľúca, môžu sa vyskytnúť napríklad suché oči alebo bolesť na hrudníku.

Čo ju spôsobuje?

Reumatoidná artritída môže postihnúť dospelých v akomkoľvek veku. Najčastejšie sa začína vo veku od 40 do 60 rokov. Ako už bolo spomenuté, reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, čo znamená, že je spôsobená imunitným systémom, ktorý napáda zdravé telesné tkanivo. Zatiaľ však nie je známe, čo to spôsobuje. Za normálnych okolností  imunitný systém pracuje na tvorbe protilátok, ktoré napádajú vírusy a baktérie, a pomáhajú tak bojovať proti infekcii. Reumatoidná artritída spôsobuje, že imunitný systém tela mylne vysiela protilátky do výstelky kĺbov, kde napádajú tkanivo okolo kĺbu. To spôsobí, že tenká vrstva buniek (synoviálna membrána), ktorá pokrýva kĺby, sa zapáli, bolí a uvoľňuje chemické látky ktoré poškodzujú blízke okolie:

  • kosti
  • šľachy (spájajú kosť so svalom)
  • chrupavky (spájajú kosti s ostatnými kosťami)
  • väzy (spájajú kosti s chrupavkou)

Rizikové faktory

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy.

Genetika – existujú dôkazy, že reumatoidná artritída sa môže vyskytovať v rodinách, aj keď riziko dedičnosti sa považuje za nízke, pretože sa predpokladá, že gény pri tomto ochorení hrajú iba malú úlohu.

Faktory prostredia – ide o množstvo faktorov, napríklad infekcia alebo veľmi stresujúca životná udalosť.

Fajčenie – niektoré vedecké dôkazy naznačujú, že fajčenie je spojené s reumatoidnou artritídou. Kombinácia fajčenia a prítomnosti určitých génov výrazne zvyšuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a tiež závažnejšej formy reumatoidnej artritídy.

Hormóny – reumatoidná artritída je častejšia u žien ako u mužov. Môže to byť spôsobené účinkami hormónu nazývaného estrogén.

Hmotnosť – ľudia s nadváhou majú výrazne väčšiu šancu na rozvoj reumatoidnej artritídy ako tí so zdravou hmotnosťou.

Zaujímavá kampaň – Advantage Hers!

Advantage Hers je globálna kampaň, ktorá vám má ukázať, že žiadna žena s chronickým zápalovým ochorením by nemala dovoliť, aby jej stav bránil dosiahnuť svoje sny. Viac sa dočítate TU.

Advantage Hers poskytuje nástroje, ktoré vám pomôžu vytvoriť si vlastný plán liečby a zvládania ochorenia („herný plán“) a zohrávať aktívnejšiu úlohu vo vašej starostlivosti.

SK Jeji vyhoda logo

Nezabudnite si prečítať aj ostatné články v našej sérii na tému ARTRITÍDA:

Artritída: Diagnostika a možnosti liečby

Život so zápalovými artritídami? Dôležitá je životospráva a duševná pohoda

Tehotenstvo so zápalovou artritídou? Áno či nie?

Jej výhoda: Ženu nezlomí nič, ani chronické zápalové ochorenie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA