Sociálne siete

DOMOV

Hlas-SD vyzýva vládu, aby podala demisiu

Podľa Pellegriniho by sa mal vymenovať uznávaný a rešpektovaný odborník z radov infektológov či epidemiológov na boj s koronavírusom.

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2021 o 9:12

288

hlas sd
Na snímke členovia strany Hlas-SD, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Strana Hlas – sociálna demokracia (HlasSD) vyzýva vládu, aby podala demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej. Hlavu štátu vyzýva, aby následne vymenovala vládu odborníkov, ktorí povedú Slovensko až do predčasných parlamentných volieb. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda HlasuSD Peter Pellegrini. Tvrdí, že vláda zlyhala ako kolektív, ktorý má viesť túto krajinu a dávať ľuďom istotu, že sú v dobrých rukách a má vyvodiť politickú zodpovednosť. Prieskumy podľa neho hovoria o tom, že ľudia vláde nedôverujú a želajú si predčasné voľby.

Namiesto ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) treba podľa Pellegriniho vymenovať uznávaného a rešpektovaného odborníka z radov infektológov či epidemiológov, ktorý nebude márniť čas svojimi ideologickými vojnami, ale sústredí sa na boj s pandémiou koronavírusu. „Namiesto vicepremiéra pre ekonomiku (Richarda Sulíka, pozn. SITA) treba vymenovať renomovaného ekonóma, ktorý bude mať zmysel pre priority. Tou najvyššou musí byť záchrana ekonomiky a pracovných miest,” povedal. Doplnil, že namiesto „vicepremiérky pre informatizáciu” (Veroniky Remišovej, pozn. SITA) treba vymenovať človeka, ktorý s tímom špičkových informatikov spustí elektronické aplikácie potrebné na boj s pandémiou po vzore najvyspelejších štátov. „Namiesto vicepremiéra Holého (Štefana Holého, pozn. SITA) netreba vymenovať nikoho, pretože tento post je tak zbytočný, ako aj samotný pán vicepremiér v tejto vláde,” dodal expremiér.

Pokiaľ vláda nepodá demisiu sama, jediným nástrojom občanov SR na vyvolanie predčasných volieb je podľa Pellegriniho petícia za vyhlásenie referenda a následne referendum o predčasných voľbách. „Petícia prebieha naplno. Ľudia sa do nej zapájajú veľmi aktívne a postupne sa zbierajú tisíce podpisov,” podotkol. Podľa neho by mohol petičný výbor o týždeň alebo o dva zverejniť prvé čísla vyzbieraných podpisov.

Pellegrini avizoval, že možno už dnes alebo vo štvrtok 18. februára požiada o stretnutie prezidentku. Chce s ňou hovoriť o zložitej spoločensko-politickej situácii, ktorá na Slovensku je. „Stretnutie môže byť aj neoficiálne. Nebudem trvať na oficiálnom. Stačí, aby som mal možnosť s ňou pohovoriť a predstaviť jej moje videnie sveta alebo pohľad na vecí ako človeka, ktorý mal skúsenosť stáť dva roky na čele vlády Slovenskej republiky,” uviedol.

Prezidentka na výzvu Pellegriniho reagovala hneď, so stretnutím nemá problém. Viac nájdete v článku TU.

Výzvu na odstúpenie Krajčího vníma rezort ako snahu o zviditeľnenie v aktuálnej téme

Výzvu na odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) v čase pandémie vníma ministerstvo ako snahu o zviditeľnenie v aktuálnej téme. Ako uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, zvládnutiu pandémie nepomôžu neuvážené personálne výmeny.

„Prosíme, aby sa energia venovala konštruktívnym krokom, ktoré pomôžu chrániť zdravie a životy ľudí,“ reagovala.

„Na ministerstve zdravotníctva sa sústredíme na ďalšie kroky v súvislosti s ochranou zdravia a životov a spôsob, ako vyviesť Slovensko z ťažkého obdobia v boji s pandémiou a sme otvorení konštruktívnym pripomienkam a spolupráci,“ doplnila Eliášová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA