Sociálne siete

Veda a technika

Vo štvrtok budeme môcť sledovať čiastočné zatmenie Slnka

Najväčšiu fázu zatmenia Slnka budú môcť pozorovať ľudia na Sibíri, Grónsku a na severe Kanady.

Zverejnené:

Upravené: 5. júna 2021 o 11:48

988

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Justin Dickey

REKLAMA

BRATISLAVA – Vo štvrtok 10. júna sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú na jednu priamku a na Zemi budeme môcť pozorovať zatmenie Slnka. Mesiac bude v tom čase pomerne ďaleko od Zeme. Jeho zdanlivý priemer na oblohe bude menší ako priemer Slnka a ani počas najväčšej fázy zatmenia nezakryje celý slnečný kotúč. Takéto zatmenie Slnka má prívlastok prstencové. Informuje o tom SAV v tlačovej správe.

Najväčšiu fázu zatmenia Slnka budú môcť pozorovať ľudia na Sibíri, Grónsku a na severe Kanady. „Pre vzdialenosť Mesiaca od Zeme nebude toto zatmenie ani v týchto oblastiach úplné. U nás bude viditeľné ako čiastočné, to znamená, že na severozápade Slovenska zakryje Mesiac 12 percent slnečného disku, na juhovýchode 9 percent,“ vysvetľuje Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Zatmenie Slnka sa začne o 12. hodine a 2. minúte. Maximálna fáza prstencového zatmenia nastane o 12.47 h a skončí sa o 13.34 h.

Pri pozorovaní tohto nebeského javu platí zásada nepozerať sa na Slnko voľným okom, priamo cez ďalekohľad alebo cez slnečné okuliare. „Odporúčame použiť buď kvalitný filter, alebo priemet Slnka cez ďalekohľad na papier, alebo špeciálne okuliare, ktoré ochránia vaše oči pred poškodením,“ zdôrazňuje astronóm.

Ďalšie čiastočné zatmenie Slnka bude zo Slovenska viditeľné 25. októbra 2022. Mesiac vtedy zakryje 31percent slnečného disku na juhozápade a 39 percent na severovýchode Slovenska.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA