Sociálne siete

COVID19

Minister vyzval učiteľov, aby sa zaočkovali

V novom školskom roku je nevyhnutné, aby na školách bolo bezpečné prostredie. Očkovanie neochráni iba samotných zamestnancov škôl, ale pomáha aj znížiť riziko šírenia koronavírusu, čím zabráni vzniku ohnísk na školách. Informuje o tom ministerstvo školstva na svojej stránke.

Zverejnené:

Upravené: 26. júla 2021 o 12:06

451

Minister Branislav Gröhling, zdroj: minedu.sk

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – V súvislosti s prípravami na nový školský rok je nutné, aby na školách bola čo najvyššia zaočkovanosť. Zamedzí sa tak šíreniu ochorenia v triedach či školách. Rizikovým faktorom je tiež vyšší priemerný vek pedagogického zboru, ktorý sa hýbe približne okolo 45 rokov. Informoval o tom rezort školstva na svojej stránke.

„Chcem preto vyzvať všetkých učiteľov a zamestnancov škôl, aby sa zaočkovali. Je to jediný spôsob, ako v tretej vlne ochránime svoje zdravie a zdravie ľudí v našom okolí. Zároveň takto prispejeme k tomu, aby školy fungovali a aby na nich nevznikali ohniská nákazy,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Zaočkovaním sa človek nielen vyhne ťažkému priebehu choroby, ale chráni aj svoje okolie. Zaočkovaný človek totiž má podľa štúdií aj v prípade infekcie nižšiu vírusovú nálož. To znamená, že je menšie riziko, že nakazí ďalších ľudí. Očkovanie je tiež prínosnejšie než prekonanie ochorenia. To potvrdil nedávny výskum z Biomedicínskeho centra SAV, ako aj zahraničné zistenia. Po očkovaní má človek v tele viac protilátok než po prekonaní ťažkej či ľahkej formy Covid-19.

„Dnes je na internete veľa dezinformácií. No myslím si, že práve učitelia by sa mali snažiť medzi nimi rozlišovať. V škole učiteľ vyučuje vedecké poznatky. A aj tu je dôležité dôverovať vede a výskumu. Klinické štúdie hovoria jasnou rečou. Potvrdzujú, že očkovanie je efektívne a bezpečné. Je dôležité, aby pre funkčný chod škôl využili očkovanie všetci, ktorí majú túto možnosť,“ uzavrel minister školstva.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA