Sociálne siete

DOMOV

Šatan sa zapojil do policajnej akcie, ktorá upozorňuje na online podvody

Zverejnené:

Upravené: 23. júna 2021 o 18:48

796

Miroslav Šatan, zdroj: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj

REKLAMA

BRATISLAVA – Miroslav Šatan sa zapojil do kampane, ktorá upozorňuje na podvodné súťaže na sociálnych sieťach. Prezident Hockey Slovakia, dlhoročný kapitán reprezentácie a zlatý víťaz z roku 2002 Miroslav Šatan podporil preventívnu kampaň NENECHÁM SA NACHYTAŤ, STOP ONLINE PODVODOM. Informuje o tom bratislavská polícia na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook.„V druhom týždni našej kampane sa spoločne s Mirom Šatanom obzrieme za podvodnými súťažami na Facebooku. Každý deň v tomto týždni si tento typ podvodu rozoberieme do detailov a vy nám budete môcť pomáhať zdieľaním statusov medzi vašich priateľov,“ opisuje kampaň polícia vo svojom statuse.

Online podvody sú fenoménom 21. Storočia, či už ide o fiktívne súťaže, falošné internetové odkazy vyzývajúce na kliknutie, pýtanie si čísiel kreditných kariet či príbehy vymyslených amerických vojakov.  „Podvodníci, ktorí často pochádzajú zo zahraničia, sú schopní svojim konaním spôsobiť škodu u jednej obete aj vo výške stá tisícov eur. Keďže pokusy rôznych typov podvodníkov neutíchajú, ba narastajú, Policajný zbor spúšťa masívnu preventívnu kampaň „NENECHÁM SA NACHYTAŤ – STOP ONLINE PODVODOM“ s podporou známych slovenských osobností.“

Počet podvedených ľudí každý deň rastie. „Každý deň sa dozvedáme od občanov, ako sa ich niekto pokúša cez internet podviesť o nemalé finančné prostriedky. Je v prvom rade dôležité, aby sa obete takýchto trestných činov nezdráhali a išli na najbližší policajný útvar celú vec nahlásiť. Áno, niekedy je takmer nemožné postihnúť páchateľa, ktorý sa nachádza tisícky kilometrov od nášho územia. Aj z toho dôvodu je prevencia kľúčová. Chcem sa poďakovať všetkým osobnostiam, ktoré našu kampaň podporili. Verím, že aj vďaka ich pomoci oslovíme čo najviac občanov a minimalizujeme tak úspešnosť online podvodníkov,“ povedal prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

A ako dlho bude trvať preventívna kampaň?  Potrvá osem týždňov a počas jedného týždňa bude na sociálnych sieťach polície komunikovaný konkrétny typ online podvodu – každý deň inou formou s dôrazom na interakciu s verejnosťou.

Počas aktuálneho týždňa bude Policajný zbor upozorňovať na typ online podvodu, ktorý spočíva v zakladaní falošných stránok organizujúcich súťaže o neexistujúce ceny – automobily, kuchynské linky či záhradný nábytok. Podvodníci oslovujú „výhercov“ a pýtajú si od nich citlivé údaje (napr. čísla kreditných kariet), vďaka čomu ich ľahko okradnú.

Ambasádorom druhého týždňa kampane je prezident SZĽH Miroslav Šatan, ktorý poukazuje na to, že nielen športovcom nedá nikto nič lákavé zadarmo, čo platí aj pre všetkých ľudí. Samozrejme, existujú aj korektné online súťaže, a preto je dôležité si overiť, kto za nimi stojí.

Vhodné časti preventívnej kampane sa v budúcnosti stanú súčasťou odborných prednášok policajných preventistiek a preventistov pre žiakov základných škôl II. stupňa, stredoškolákov, seniorov používajúcich moderné technológie a ďalšie ohrozené skupiny.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA