Sociálne siete

Ekonomika

Inflácia je už vyššia ako cieľ aj v eurozóne, no tak vysoko ako v USA nepôjde

Zverejnené:

619

large pocitac graf kancelaria unsplash af
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

BRATISLAVA – Ročná miera rastu spotrebiteľských cien v európskej menovej únii sa v máji zrýchlila už na 2,0%, teda nad cieľ Európskej centrálnej banky „pod ale blízko dvoch percent“. A tiež na najvyššiu hodnotu za ostatné takmer tri roky. Po Spojených štátoch, kde ročná inflácia meraná CPI indexom dosahuje až 5,0% (cieľ Fedu je dvojpercentný) sa tak vyššia inflácia hlási už aj v Európe. Avšak nemala by rásť až tak vysoko, ako v USA. Informovala o tom Všeobecná úverová banka (VÚB) vo svojich tlačových materiáloch na svojej stránke.

„Naši kolegovia z milánskej centrály Intesa Sanpaolo očakávajú vrchol ročného rastu cien v eurozóne v októbri na úrovni 2,6%. V januári budúceho roku by však táto vyššia inflácia mala znovu poklesnúť pod cieľ ECB – najmä pre bázický vplyv netradične silného januára tohto roku,“ píše sa ďalej vo zverejnej správe. Aj preto ECB na svojom júnovom zasadnutí nastavenie menovej politiky nijako meniť nemusela, keď ponechala pandemické nákupy aktív na „citeľne zvýšenej úrovni“ (cca 20 miliárd eur týždenne) v porovnaní so začiatkom tohto roka.

Ak sa však budú ekonomické (a epidemické) indikátory na starom kontinente vyvíjať pozitívne aj v najbližších mesiacoch, zmena nastavenia menovej politiky by vo forme zníženia objemov kvantitatívneho uvoľňovania mohla byť ohlásená možno v septembri.

Na Slovensku môže rast cien ostať na vyšších úrovniach, teda nad dvomi percentami, aj v budúcom roku, keďže od januára očakávame rast miestnych regulovaných cien energií. Ten sa odvíja od priemerných cien komodít v prvom polroku. Zemný plyn bol za toto obdobie napríklad v eurách medziročne drahší o viac ako 40%. Zároveň budú na zdražovanie potravín tlačiť vyššie ceny agrokomodít.

Zdroj: VÚB

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA