Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Armáda vyzvala na odchod premiéra Pašinjana, ten hovorí o pokuse o vojenský prevrat

Arménsky premiér tento týždeň odvolal námestníka vedúceho generálneho štábu a následne ho armádne špičky vyzvali na odstúpenie

Zverejnené:

Upravené: 25. februára 2021 o 12:26

341

Armensko
Na snímke premiér Arménska Nikol Pashinyan uprostred, foto: SITA/AP photo, Hayk Baghdasaryan

REKLAMA

SITA

JEREVAN – Generálny štáb arménskej armády vyzval vo štvrtok premiéra Nikola Pašinjana na odstúpenie. Krok nasledoval po tom, čo predseda vlády tento týždeň odvolal námestníka vedúceho generálneho štábu. Výzvu na Pašinjanov odchod podpísali armádne špičky. Premiér označil iniciatívu za „pokus o vojenský prevrat“ a prikázal odvolať vedúceho generálneho štábu.

Arménsko tento týždeň zaznamenalo prudký nárast demonštrácií požadujúcich premiérovu rezignáciu. Protestné zhromaždenia sa konajú v krajine od novembra, keď Pašinjan podpísal so susedným Azerbajdžanom dohodu o ukončení krvavých bojov v Náhornom Karabachu.

Náhorný Karabach sa nachádza na území Azerbajdžanu, ale od skončenia vojny v roku 1994 bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných Arménskom. Koncom septembra medzi Arménskom a Azerbajdžanom prepukli ďalšie boje o región, ktoré na oboch stranách zanechali viac ako 5 600 mŕtvych. Šesť týždňov intenzívnych bojov ukončila dohoda o prímerí z 10. novembra sprostredkovaná Ruskom, v rámci ktorej Azerbajdžan získal kontrolu nad veľkými časťami separatistického regiónu a okolitými územiami.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA