Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Biden sa stretol s 9 lídrami východného krídla NATO a prisľúbil obranu USA

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2023 o 14:15

374

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Prezident Biden sa v rámci svojej štvordňovej cesty na Ukrajinu a do Poľska stretol vo Varšave s hlavami štátov tzv. východného krídla NATO.

Denník New York Times v úvode svojej reportáže pomerne dramaticky rámuje toto stretnutie takto: „Ak by ruský prezident Vladimír V. Putin nariadil vjazd tankov do ďalších európskych krajín, deväť krajín na východnom krídle NATO by bolo najpravdepodobnejším cieľom.“

Biden tlmočil uistenie, že Spojené štáty sú pripravené urýchlene pristúpiť k ich obrane, pokiaľ sa stanú terčom útočných akcií Moskvy. Medzi tieto krajiny patria Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovensko.

Jedná sa z veľkej časti o skupinu spojencov na východnom krídle NATO, ktorí sú v podstate a úprimne povedané doslova v prvej línii našej kolektívnej obrany práve teraz,“ povedal hovorca Rady národnej bezpečnosti John Kirby.

Podľa neho je cieľom prezidentovho stretnutia „potvrdiť neochvejnú podporu Spojených štátov bezpečnosti tejto aliancie a transatlantickej jednote“. Má tiež vyslať Putinovi odkaz, že jeho krajina nemôže tieto demokracie, z ktorých niektoré sú relatívne nové a krehké, zastrašovať.

Zatiaľ čo „expanzívne Rusko“ je na Západe kľúčovou témou rozhovorov odkedy pred rokom začala ruská invázia na Ukrajinu, Rusko neprejavilo žiadne známky toho, že by chcelo rozšíriť konflikt do ďalších krajín. Jedinou krajinou, ktorá v dôsledku vojny za svojimi hranicami zažila výraznú politickú nestabilitu, je maličké Moldavsko.

Pokiaľ ide o najnovšie informácie o Moldavsku, agentúra Reuters uvádza, že Putin „v utorok zrušil dekrét z roku 2012, ktorý čiastočne podporil suverenitu Moldavska pri riešení budúcnosti Podnesterska – Moskvou podporovaného separatistického regiónu, ktorý hraničí s Ukrajinou a kde Rusko drží vojakov“.

Zaujímavé je, že moldavská prezidentka Maia Sanduová v stredu pozvala prezidenta Bidena na návštevu tejto bývalej sovietskej republiky – k čomu však pravdepodobne nedôjde.

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii sa blíži 50 tisícom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA