Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Čína tvrdí, že Taiwan k nej patrí „historicky“

Zverejnené:

Upravené: 21. apríla 2023 o 13:56

264

Zdroj: Medium

REKLAMA

Globalnews

Čínsky minister zahraničných vecí Qin Kang počas prejavu na medzinárodnom fóre o modernizácii v Šanghaji povedal, že Taiwan je historicky neoddeliteľnou súčasťou Číny.

Taiwan je už dlho neoddeliteľnou súčasťou čínskeho územia a oba brehy (Taiwanu – pozn. red.) úžiny patria iba Číne. Toto je história Taiwanu a toto je status quo Taiwanu. Návrat Taiwanu do Číny je súčasťou povojnového (po druhej svetovej vojne – pozn. red.) medzinárodného poriadku, napísaného čiernobielo v Káhirskej a Postupimskej deklarácii.

Podľa čínskeho ministra zahraničných vecí sa „separatistické taiwanské sily nezávislosti“ a „niekoľko krajín, ktoré sa snažia využiť situáciu“ snažia zmeniť status quo, zrušiť princíp jednej Číny a dosiahnuť jej „mierové oddelenie“.

„Pre 1,4 miliardy Číňanov je to neprijateľné. Čína nestratí žiadnu časť svojho územia znovu získaného po druhej svetovej vojne a zavedený povojnový medzinárodný poriadok sa nezmení. Chceli by sme dať jasne najavo tým, ktorí sa snažia sabotovať medzinárodné právo v mene medzinárodného poriadku: otázka Taiwanu je v základnom záujme Číny a našou odpoveďou každému, kto sa pokúša zničiť princíp jednej Číny, je, že nikdy neustúpime od žiadneho činu, ktorý podkopáva suverenitu a bezpečnosť Číny.“

Čínske ozbrojené sily plánujú uskutočniť najmenej päť cvičení v rôznych oblastiach, najmä v Juhočínskom mori, uprostred rastúceho napätia okolo Taiwanu.

Napätie v Taiwanskom prielive prudko vzrástlo po 8. apríli, keď Čína začala trojdňové vojenské cvičenia okolo ostrova.

Cvičenia sa začali deň po tom, ako sa taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen vrátila z krátkej návštevy USA, kde sa stretla s predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym napriek varovaniam Pekingu pred tým.

Čína považuje demokraticky riadený Taiwan za svoje vlastné územie a robí z tejto otázky základný kameň vo vzťahoch so Spojenými štátmi. Peking tiež naznačil ochotu použiť silu na prevzatie kontroly nad ostrovom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA