Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Kongres USA schválil väčšiu reguláciu zbraní

Zverejnené:

376

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Obe komory amerického Kongresu schválili zákon o väčšej regulácii predaja a držania zbraní, ktorý vypracovala skupina demokratických a republikánskych senátorov. Zákon teraz zamieri na podpis k prezidentovi Joeovi Bidenovi. Ako napísala agentúra Reuters, ide o najvýznamnejšiu normu týkajúcu sa zbraní prijatú v USA za minulých tridsať rokov.

Zákon sprísňuje preverovanie najmladších zákazníkov nakupujúcich zbrane, rozširuje obmedzenia týkajúce sa páchateľov domáceho násilia a vyčleňuje financie na podporu duševného zdravia či bezpečnosti v školách.

V Snemovni reprezentantov v piatok návrh zákona prešiel pomerom 234 ku 193 hlasom. K 220 demokratom sa pripojilo 14 republikánov.

Zelenskyj sa na diaľku zúčastní na summite NATO

Senát schválil text o deň skôr, pričom ho podporilo 65 senátorov. Za bolo všetkých 50 demokratov a 15 republikánov, proti hlasovalo 33 senátorov.

Podľa šéfa demokratických senátorov Chucka Schumera ide o „krok správnym smerom”, ktorý bol ešte pred niekoľkými mesiacmi nepredstaviteľný. Opatrenie podporil aj líder republikánskych senátorov Mitch McConnell, hoci za text hlasovala menej ako tretina jeho spolustraníkov.

Iniciatíva zákonodarcov z oboch najvýznamnejších amerických strán vznikla po útoku na školu v texaskom Uvalde, kde 24. mája zabil 18-ročný strelec 21 ľudí.

K väčšej regulácii vyzýval prezident Biden. „Vďaka (novému zákonu) budú deti v školách a komunity vo väčšom bezpečí,” uviedol. Snemovňu reprezentantov vyzval, aby zákon rýchlo prerokovala a poslala mu ho na podpis.

Ukrajina a Moldavsko získali štatút kandidátskej krajiny EÚ

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA