Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA vyčlenia 713 miliónov dolárov na vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Zverejnené:

Upravené: 25. apríla 2022 o 8:09

504

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Minister zahraničia Spojených štátov amerických Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin v nedeľu dorazili do Kyjeva na rokovanie s ukrajinským prezidentom. Zástupcovia USA Ukrajine podľa agentúry Reuters prisľúbili ďalšiu finančnú aj vojenskú pomoc a návrat amerických diplomatov do krajiny.

Ministri zahraničia a obrany Spojených štátov Antony Blinken a Lloyd Austin pri nedeľnej návšteve Kyjeva sľúbili Ukrajine priamu a nepriamu pomoc vo výške 713 miliónov dolárov a postupný návrat amerických diplomatov do krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Americkí diplomati opustili veľvyslanectvo v Kyjeve takmer dva týždne pred ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, a presunuli sa najprv do západukrajinského Ľvova a potom do Poľska.

Populárna šachová stránka chess.com bola zablokovaná ruskými úradmi kvôli podpore Ukrajiny

Na budúci týždeň sa diplomati USA chystajú obnoviť svoje „denné cesty“ cez hranicu do Ľvova a urýchľujú si plány na návrat do kyjevskej misie, vyhlásil podľa Reuters nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí. „Osobný kontakt je nenahraditeľný potom je v návrate do krajiny tiež istá symbolika,“ dodal.

Spomínaný predstaviteľ tiež povedal, že americký prezident Joe Biden oficiálne vymenuje terajšiu americkú veľvyslankyňu na Slovensku Bridget Brinkovú veľvyslankyňu na Ukrajine. Táto funkcia nebola viac ako dva roky obsadená, poznamenala agentúra Reuters.

Blinken a Austin taktiež Zelenského informovali o novej vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške viac ako 322 miliónov dolárov. „Poskytne podporu, ktorú Ukrajina potrebuje, zvlášť v boj na Donbase,“ podotkol americký činiteľ. „Táto podpora tiež pomôže ukrajinským ozbrojeným silám v prechode k vyspelejším zbrojným a protivzdušným systémom,“ dodal.

Barack Obama preberá novú úlohu: Boj proti dezinformáciám

Takmer 400 miliónov dolárov americkej vojenskej pomoci má pripadnúť 15 ďalším krajinám strednej a východnej Európy a Balkánu, ktoré od začiatku vojny dodávajú Ukrajine vojenský materiál.

Blinken a Austin sú prvými takto vysoko postavenými americkými činiteľmi, ktorí Ukrajinu navštívili od začiatku vojny, ktorú Rusko rozpútalo koncom februára. O návšteve v nedeľu bez ďalších podrobností informoval poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč; dnes ju potvrdila aj americká strana.

Návštevu ministrov v sobotu avizoval priamo Zelenskyj v prejave, Biely dom slová ukrajinského prezidenta nekomentoval. Zelenskyj dal už dopredu najavo, čo od stretnutia očakáva. „Nemôžete k nám dnes prísť s prázdnymi rukami a neočakávame len darčeky alebo nejaké torty, očakávame jasné veci a konkrétne zbrane,“ poznamenal.

Spojené štáty sú najväčším podporovateľom Ukrajiny vo vojne proti Rusku, ktorá v nedeľu vstúpila do 60. dňa. Napriek tomu dal na sobotňajšej tlačovej konferencii Zelenskyj najavo požiadavku, aby Washington ukrajinskej armáde dal „ešte ťažšie a dôraznejšie zbrane“. Podľa ukrajinských činiteľov nimi majú byť systémy protileteckej obrany aj tanky a obrnené vozidlá.

Ukrajinský prezident v sobotu tiež vyjadril nádej, že by Kyjev mohol – až sa zlepší bezpečnostná situácia – navštíviť aj jeho americký náprotivok Joe Biden , aby „podporil ukrajinský ľud“.

Emmanuel Macron vyhral francúzske prezidentské voľby

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA