Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Musk získal povolenie na testovanie mozgových čipov Neuralink u ľudí

Zverejnené:

Upravené: 26. mája 2023 o 13:57

277

Zdroj: siecledigital.fr

REKLAMA

Globalnews

Spoločnosť Neuralink, ktorá vyrába mozgové implantáty Elona Muska, vo štvrtok uviedla, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) dal zelenú prvej klinickej štúdii na ľuďoch.

Píše o tom agentúra Reuters.

„Schválenie FDA je dôležitým prvým krokom, ktorý jedného dňa umožní našej technológii pomôcť mnohým ľuďom,“ uviedol Neuralink v tweete.

Spoločnosť neuviedla podrobnosti o cieľoch štúdie, poznamenala len, že zatiaľ neprijíma účastníkov a ďalšie podrobnosti budú čoskoro k dispozícii.

Neuralink a FDA okamžite nereagovali na žiadosti agentúry Reuters o komentár.

Musk verí, že implantáty môžu vyliečiť celý rad chorôb, vrátane obezity, autizmu, depresie a schizofrénie, ako aj umožniť prehliadanie webu a telepatiu. Koncom minulého roka sa dostal na titulky novín, keď povedal, že si je taký istý bezpečnosťou zariadení, že je ochotný implantovať ich svojim deťom.

Najmenej štyrikrát od roku 2019 Musk predpovedal, že Neuralink začne testy na ľuďoch. Spoločnosť však požiadala o schválenie FDA až začiatkom roka 2022 a agentúra žiadosť zamietla, povedalo v marci agentúre Reuters sedem súčasných a bývalých zamestnancov.

Podľa zamestnancov FDA poukázal na niekoľko problémov spoločnosti Neuralink, ktoré je potrebné vyriešiť pred povolením pokusov na ľuďoch. Hlavné obavy sa týkali lítiovej batérie zariadenia, možnosti migrácie implantátových drôtov v mozgu, ako aj problémov bezpečného odstránenia zariadenia bez poškodenia mozgového tkaniva.

Spoločnosť Neuralink, založená v roku 2016, bola predmetom niekoľkých federálnych vyšetrovaní.

V máji americkí zákonodarcovia vyzvali regulačné orgány, aby preskúmali, či zloženie komisie, ktorá dohliada na testovanie spoločnosti Neuralink na zvieratách, uľahčilo neúspešné a unáhlené experimenty.

Ministerstvo dopravy samostatne vyšetruje, či Neuralink prepravoval nebezpečné patogény na čipoch extrahovaných z mozgu opíc bez riadnych opatrení na zamedzenie šírenia.

Úrad generálneho inšpektora USDA tiež vyšetruje Neuralink pre možné porušovanie práv zvierat.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA