Sociálne siete

Zdravie

Ľudia s Downovým syndrómom nemajú stáť na okraji spoločnosti

Svetový deň Downovho syndrómu si verejnosť každoročne pripomína 21. marca od roku 2012.

Zverejnené:

Upravené: 21. marca 2021 o 13:47

1042

downov syndrom
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Nathan Anderson

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Ľudia s Downovým syndrómom nemajú stáť na okraji spoločnosti. V tlačovej správe to pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu uviedol Róbert Lezo predseda Spoločnosti Downovho syndrómu na Slovensku (SDS). Tohtoročná kampaň svetového dňa sa preto nesie v znamení hesla „Spojenie“. To symbolizuje, že ľudia s touto vrodenou genetickou odchýlkou majú byť súčasťou diania a v neustálom spojení s bežnými aktivitami.

Podľa Marie Machajdíkovej z nadácie Socia pociťujú bežní ľudia počas pandémie koronavírusu to, čím si prechádzajú ľudia s Downovým syndrómom celý život. „Zažívame to, ako sa ľudia s rôznymi znevýhodneniami cítia celé roky, ak ich ako spoločnosť vytláčame na okraj. A pritom túžia po spojení, po akceptovaní a po prijatí,“ povedala Machajdíková.

Iveta Mišová zo Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR vysvetlila, že ľudia trpiaci Downovým syndrómom sú napriek istej podobnosti rozmanití a mnohí z nich sú talentovanými umelcami či športovcami. Mnohí z nich sú zase obyčajnými ľuďmi, ktorých spoločnosť nemá dôvod vyčleňovať.

Svetový deň Downovho syndrómu bol prvýkrát vyhlásený 21. marca 2012 na podnet Medzinárodnej spoločnosti Downovho syndrómu (DSI) a Európskej asociácie Downovho syndrómu (EDSA). Hlavnou myšlienkou svetového dňa je, aby boli ľudia s touto vrodenou genetickou odchýlkou viac videní a stali sa prirodzenou súčasťou životov bežných ľudí. Podporu šírenia povedomia o Downovom syndróme môžu ľudia vyjadriť napríklad ponožkovou výzvou tak, že si obujú dve rôzne ponožky odlišné farbou či veľkosťou.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA