Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Navaľného poslali do väzenia mimo Moskvy

Začiatkom februára Navaľného odsúdili na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku.

Zverejnené:

Upravené: 26. februára 2021 o 12:31

288

Alexej Navalnyj
Alexej Navaľnyj, foto: SITA/AP Photo/Babuskinsky District Court Press Service

REKLAMA

SITA

MOSKVA  – Lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného poslali na výkon trestu mimo Moskvy. Vo štvrtok to potvrdil jeho právnik. Tento krok prichádza napriek výzvam Európskeho súdu pre ľudské práva na jeho prepustenie.

Navaľného právnik Vadim Kobzev bližšie nešpecifikoval zariadenie, v ktorom sa nachádza. Správy ruských médií však už predtým naznačovali, že Navaľného, ktorého držali v moskovskom väzení s maximálnym stupňom stráženia, prevezú do zariadenia na západe Ruska.

Najznámejšieho kritika prezidenta Vladimira Putina zadržali 17. januára po jeho návrate z Nemecka. V krajine sa liečil päť mesiacov z následkov otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Z útoku obviňuje Kremeľ, čo ruské úrady odmietajú.

Začiatkom februára Navaľného osúdili na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery. Podľa Navaľného bolo jeho obvinenie vykonštruované a európsky súd dospel k záveru, že bolo nezákonné.

Právnici protikorupčného aktivistu argumentovali, že ich klient sa počas liečby v Nemecku nemohol osobne hlásiť ruským úradom, aby splnil pravidlá podmienečného trestu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA