Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spojené štáty prestali vydávať povolenie na predaj technológií firme Huawei, píšu Financial Times

Zverejnené:

Upravené: 31. januára 2023 o 11:12

263

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americká vláda zastavila vydávanie povolení na predaj amerických technológií čínskej firme Huawei. 

Napísal to denník Financial Times s odkazom na svoje zdroje. Kroky americkej administratívy Joea Bidena tak smerujú k úplnému zákazu predaja amerických technológií čínskemu telekomunikačnému gigantu. Americké úrady aj čínska spoločnosť odmietli informáciu komentovať.

Podľa zdrojov denníka Financial Times americké ministerstvo obchodu oznámilo mnohým firmám, že im nebude ďalej vydávať povolenie na predaj amerických technológií čínskej firme Huawei.

Predchádzajúca administratíva Donalda Trumpa výrazne obmedzila dodávky amerických technológií čínskej skupine Huawei kvôli obavám o národnú bezpečnosť. Americké úrady však vydávali niektorým firmám povolenie na predaj technológií do Číny, tieto technológie však nesúviseli s novými 5G sieťami. Podľa agentúry Reuters tak napríklad spoločnosť Qualcomm dostala povolenie na predaj polovodičov, ktoré Huawei využíva vo svojich telefónoch pre 4G siete.

Podľa jedného zdroja agentúry Reuters americké úrady prestali vydávať povolenie aj pre vývoz technológií pre 4G siete. Tieto licencie firmy v minulosti dostávali.

Súčasný americký prezident Joe Biden podľa britského denníka ešte posilňuje voči Číne reštriktívnu politiku svojho predchodcu, a to hlavne v oblasti pokročilých technológií.

V októbri americká vláda zaviedla obmedzenia na vývoz amerických technológií na výrobu polovodičov do Číny. Minulý týždeň potom podpísala dohodu s Japonskom a Holandskom, ktorá počíta s tým, že aj tieto dve krajiny zavedú obdobné obmedzenia. Podľa denníka Financial Times americká vláda ešte nerozhodla o úplnom zákaze predaja amerických polovodičov Číne.

Správa o obmedzení predaja amerických technológií skupine Huawei prichádza pred cestou šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý navštívi Čínu budúci týždeň. Blinken bude prvým členom Bidenovej administratívy, ktorý sa vyberie do Pekingu.

Johnson tvrdí, že sa mu Putin vyhrážal raketovým úderom. Teraz prišla reakcia

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA