Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Najvyšší súd nezastaví odovzdanie Trumpových daňových záznamov prokurátorovi

Prípad, ktorým sa zaoberal súd, zahŕňa Trumpove osobné aj podnikové daňové záznamy za viac ako osem rokov.

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2021 o 9:41

403

large trump cedacef
Na archívnej snímke Donald Trump, foto: SITA/AP Photo

REKLAMA

SITA

WASHINGTON  – Najvyšší súd USA v pondelok odmietol zastaviť odovzdanie daňových záznamov bývalého prezidenta Donalda Trumpa prokurátorovi v štáte New York. Záznamy v rámci vyšetrovania nesmú zverejniť, pre Trumpa, ktorý sa dlho snažil chrániť dané dokumenty, je to však rana, píše agentúra AP. Trumpovi zástupcovia sa k rozhodnutiu zatiaľ nevyjadrili.

Rozhodnutie súdu je naopak výhrou pre manhattanského okresného prokurátora, Cyrusa Vancea, ktorý pre vyšetrovanie požaduje Trumpove daňové záznamy od roku 2019. Vance, ktorý je demokrat, požiadal o záznamy od účtovníckej firmy Mazars, ktorá pracovala pre Trumpa a jeho podniky. Firma tomu chcela vyhovieť, ale republikán Trump podal žalobu, v ktorej žiadal o zablokovanie. Vance sa v súvislosti s pondelkovým rozhodnutím vyjadril, že „práca pokračuje“.

Prípad, ktorým sa zaoberal súd, zahŕňa Trumpove osobné aj podnikové daňové záznamy za viac ako osem rokov. Vance o svojej žiadosti odhalil málo, vlani však v súdnych dokumentoch prokurátori uviedli, že sú oprávnení požadovať záznamy pre verejné správy o „možnej rozsiahlej a dlhodobej trestnej činnosti skupiny Trump Organization“.

Vyšetrovanie, ktoré môže pre Trumpa po jeho pôsobení v Bielom dome priniesť problémy, okrem iného zahŕňa platby dvom ženám, pornoherečke Stormy Daniels a modelke Karen McDougal, aby počas jeho prezidentskej kampane mlčali o ich aférach. Aféry Trump popiera a samotné vyšetrovanie nazval „rybárskou expedíciou“ a „pokračovaním najväčšieho honu na čarodejnice v histórii“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA