Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Prezident Biden si uctil 500-tisíc obetí COVID-19

Spojené štáty v pondelok prekonali „srdcervúci míľnik“ a naďalej im patrí prvá priečka v počte obetí pandémie

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2021 o 12:07

269

Biden
Na snímke prezident USA Joe Biden, SITA/ AP Photo/Evan Vucci

REKLAMA

SITA

WASHINGTON – Spojené štáty v pondelok prekročili hranicu 500-tisíc obetí ochorenia COVID-19, čo je viac ako v akejkoľvek inej krajine na svete. Pri tejto príležitosti sa národu prihovoril americký prezident Joe Biden, ktorý označil tento míľnik za srdcervúci. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

„Ako národ nesmieme prijať takýto krutý osud. Musíme vzdorovať tomu, aby sme znecitliveli a prestali cítiť zármutok,“ vyzval Biden. Spolu s prvou dámou Jill Bidenovou a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou s manželom Dougom Emhoffom si následne obete uctili minútou ticha, počas ktorej pred Bielym domom zapálili sviečky.

„Dnes žiadam všetkých Američanov, aby si pamätali. Pamätajte si tých, ktorých sme stratili, a tých, ktorých sme opustili,“ uviedol ďalej Biden a zároveň vyzval všetkých Američanov, aby spoločne bojovali proti pandémii.

Svoj príhovor pritom začal pripomenutím, že ochoreniu COVID-19 už podľahlo viac Američanov, ako ich zahynulo vo dvoch svetových vojnách a vo Vietname dokopy. „Dnes si pripomíname skutočne príšerný, srdcervúci míľnik – 500 071 mŕtvych,“ uviedol. „Často počujeme, že ich označujú ako obyčajných Američanov. Nič také však nie je, nie je na nich nič obyčajné. Ľudia, o ktorých sme prišli, boli výnimoční. Presahujú generácie. Narodili sa v Amerike, emigrovali do Ameriky. Mnoho z nich v Amerike naposledy vydýchlo osamote,“ pokračoval prezident, ktorý tiež nariadil, aby počas nasledujúcich piatich dní všetky vlajky na federálnych pozemkoch viali na pol žrde.

Bidenov prístup k pandémii je pritom diametrálne odlišný od jeho predchodcu, ktorý spochybňoval nebezpečenstvo koronavírusu, odmietal nosiť rúško aj ďalšie opatrenia proti šíreniu vírusu.

Spojeným štátom patrí celosvetovo prvá priečka aj v počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom – viac ako 28,1 milióna.

Zdroj: www.bbc.com

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA