Sociálne siete

Šport

Djokovič vyhral súdny boj o zotrvanie v Austrálii. Zahrá si na Australian Open?

Zverejnené:

Upravené: 10. januára 2022 o 13:58

1052

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Svetová tenisová jednotka Novak Djokovič bol v pondelok prepustený z austrálskej imigračnej väzby po tom, čo vyhral súdny spor o zotrvanie v krajine. Australská vláda uviedla, že stále zvažuje ďalší krok na jeho deportáciu.

Sudca Anthony Kelly rozhodol, že rozhodnutie federálnej vlády zrušiť vízum srbskej tenisovej hviezde počas sporu o jeho lekárskej výnimke z požiadaviek na očkovanie proti COVID-19 bolo „nerozumné“ a nariadil jeho prepustenie.

Djokovič, ktorý pricestoval do Austrálie minulý týždeň v honbe za rekordným 21. Grand slamovým titulom na nadchádzajúcom Australian Open, strávil deň so svojimi právnikmi a po vynesení rozsudku sa okamžite neobjavil na verejnosti ani nevyjadril.

KONIEC ISTROPOLISU: Búracie práce začnú už tento mesiac

Športovcovi hrozila deportácia po zrušení jeho víz kvôli spochybneniu schválenej výnimky z očkovania proti koronavírusu. Sudca Anthony Kelly však víza svetovej jednotky obnovil. Djokovič dostal späť pas a mohol opustiť detenčný hotel, kde bol od štvrtka uzavretý.

Sudca Kelly nariadil, aby vláda zaplatila Djokovičovi náklady na právne zastúpenie. Dnešným víťazstvom ale Djokovičova anabáza nemusí skončiť. Zástupca austrálskeho štátu Christopher Tran podľa televíznej stanice ABC upozornil súd, že minister pre imigráciu Hawke môže využiť právo na zrušenie Djokovičových víz bez ohľadu na súdny verdikt. Pokiaľ sa tak stalo, Djokovič by nesmel vstúpiť do Austrálie tri roky.

Požiar obytného domu v New Yorku si vyžiadal 19 mŕtvych vrátane 9 detí

Djokovič pri súdnom pojednávaní nebýval v detenčnom hoteli. Podľa denníka The Guardian sledoval prenos zo súdu so svojimi právnikmi. Jeho advokáti argumentovali, že splnil všetky požiadavky na vstup do Austrálie. Výnimku dostal údajne na základe decembrového prekonania covidu-19, ktorú posúdili a schválili dve nezávislé komisie.

Do Melbourne ale priletel so zlým typom víza, ktoré vstup s výnimkou neumožňovalo. Imigrační úradníci ho zadržali, vízum mu odobrali a úrady mu nariadili okamžite opustiť Austráliu. Djokovič sa odvolal a skončil v detenčnom hoteli.

Pondelkové virtuálne vypočutie začalo po menších technických ťažkostiach obhajobou hráčových právnikov, potom dostal priestor prokurátor.

Hoci bolo konanie virtuálne kvôli rýchlemu šíreniu variantu omikrón v Austrálii, pred budovou súdu sa zišlo niekoľko desiatok fanúšikov tenisovej jednotky. Niektorí z fanúšikov mávali srbskými vlajkami. „Žije ako zviera v ľudskej zoo. … To, čo sa tu deje, je neaustrálske. Je to politika a rozhodne rasizmus,“ uviedol jeden z podporovateľov. Po vynesení priaznivého verdiktu sa priaznivci najlepšieho tenistu sveta radovali.

Ďalší Djokovičovi zástancovia sa v nedeľu stretli pred budovou parlamentu v Belehrade. Prehovoril k nim tenistov otec, ktorý tiež obvinil austrálske úrady z toho, že sa k jeho synovi – a všetkým Srbom – správajú ako k zvieratám.

Majster sveta v streleckej disciplíne zomrel po tom, čo sa „omylom postrelil“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA