Sociálne siete

COVID19

Ministerstvo zdravotníctva má okamžite zabezpečiť lieky na COVID-19, vyzývajú ambulantní lekári

Pacienti pozitívne testovaní na COVID-19 sa stále častejšie sťažujú lekárom, že sa nevedia dostať k liekom, ktoré im lekári predpísali a odporučili.

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2021 o 21:04

279

LEKAR
Ilustračná foto, Unsplash/ Online Marketing

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva SR má pre pacientov okamžite zabezpečiť lieky na ochorenie COVID-19. Výzvu rezortu adresoval Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý upozorňuje na aktuálny alarmujúci stav mantinelov liečby pacientov s koronavírusom. Pacienti pozitívne testovaní na COVID-19 sa stále častejšie sťažujú lekárom, že sa nevedia dostať k liekom, ktoré im lekári predpísali a odporučili. Lieky ako napríklad Ivermectín, Isoprinosine, Inomed, či Favipiravir totiž nie sú v lekárňach dostupné. Čoraz častejšie sú pritom verejne, mediálne a odborne prezentované ako lieky odporúčané a používané na podpornú liečbu ochorenia COVID-19.

„Považujeme za nekorektné, ak ministerstvo zdravotníctva opakovane apeluje na ambulantných lekárov, aby liečili pacientov na ambulanciách tak, aby nechodili v zanedbanom zdravotnom stave do nemocníc, pričom však štát nedokáže zabezpečiť potrebnú dostupnosť farmakoterapie pre zvládnutie účinnej COVID-liečby,“ uviedla prezidentka ZAPu Zuzana Dolinková. Ambulancie robia podľa nej všetko preto, aby bola zachovaná funkčnosť ambulantnej starostlivosti, ktorá drží prednemocničnú starostlivosť a odkláňa nápor pacientov na nemocnice. „Aké lieky a akú liečbu majú ambulantní lekári v primárnom kontakte s pacientom indikovať, ak potrebné lieky nie sú bežne dostupné?“ pýta sa Dolinková.

„Ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie na terapeutické použitie lieku Colchicum-Dispert, tbl obd 20×0,5 mg na včasnú liečbu ochorenia COVID-19,“ uviedla v reakcii hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Tento liek sa momentálne dováža na Slovensko a mal by byť dostupný v počte 10-tisíc kusov. Eliášová doplnila, že na ostatné uvedené lieky ministerstvo nevydalo povolenie na terapeutické použitie pri ochorení COVID-19, nakoľko nebola takáto požiadavka od hlavných odborníkov. „V nemocniciach sú k dispozícii na liečbu po odporučení lekárom napríklad aj lieky s účinnou látkou Remdesivir alebo Ivermectin,“ dodala.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA