Sociálne siete

Zdravie

Ministerstvo informuje o novom hradenom lieku na liečbu zápalu čreva a Crohnovu chorobu

Liek bude hradený po indikácii gastroenterológom.

Zverejnené:

Upravené: 19. júna 2021 o 9:51

877

lekar
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Ulcerózna kolitída je zápal sliznice hrubého čreva. Pre pacientov so stredne ťažkým a ťažkým priebehom chorenia sa do kategorizačného zoznamu zaradí od septembra nový liek uhrádzaný zo zdravotného poistenia. Určený je aj pre pacientov s Crohnovou chorobou, teda zápalovým ochorením, ktoré postihuje tráviaci trakt.

Vstup plne hradeného lieku rozširuje terapeutické možnosti ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby. „Pacienti sa na liečbu nastavia v nemocnici a budú si následne môcť liečbu aplikovať v domácom prostredí. Práve tento liek je pre tých, ktorí sú v stredne závažnom a závažnom priebehu ochorenia,“ priblížila hlavný prínos pre pacienta štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková. Pacientom umožní po počiatočnom zahájení liečby vnútrožilovým  spôsobom v nemocničnom prostredí prejsť na udržiavaciu liečbu doma. Tým sa, práve v období pandémie, minimalizuje potreba návštevy nemocničného zariadenia, v ktorom je pacientovi podávaný liek. Hradená liečba sa bude môcť indikovať v centrách na liečbu ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby.

Liek bude hradený po indikácii gastroenterológom a bude určený na liečbu dospelých pacientov so  stredne ťažkou až ťažkou aktívnou ulceróznou kolitídou alebo stredne ťažkou a ťažkou aktívnou Crohnovou chorobou, ktorí napriek úplnej a primeranej liečbe kortikosteroidmi alebo imunosupresívami, resp. inými liekmi na túto liečbu neodpovedali, alebo ju netolerujú alebo je u nich táto liečba  kontraindikovaná.

Ulcerózna kolitída je zápal sliznice hrubého čreva. Najčastejšími klinickými príznakmi sú nutkavý pocit na stolicu, nasledovaný početnými stolicami, ktoré sú riedke, často s prímesou krvi a hlienu, pričom sú sprevádzané bolesťami v podbrušku. Pacienti s ulceróznou kolitídou majú zvýšené riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Crohnova choroba je zápal, ktorý postihuje tráviaci trakt. Ochorenie je sprevádzané črevnými a mimočrevnými prejavmi, medzi ktoré patria poškodenie kĺbov, očí, pečene ako aj kožné prejavy. V dôsledku zápalu tráviaceho traktu majú pacienti opuch sliznice tráviaceho traktu, ktorý má za následok hnačky. Bolo potvrdené zvýšené riziko vzniku kolorektálneho karcinómu u pacientov s Crohnovou chorobou lokalizovanou v hrubom čreve.

Zdroj: MZ SR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA