Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA uviedli 8 500 vojakov do pohotovosti pred možným nasadením v Európe

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2022 o 11:36

599

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V USA má 8500 vojakov zvýšenú pohotovosť, aby mohli byť v prípade potreby presunu do Európy kvôli sústreďovaniu ruských vojsk pri hranici s Ukrajinou. Informoval o tom v noci na utorok hovorca Pentagonu John Kirby.

„Spojené štáty zvýšili pripravenosť svojich síl doma v zahraničí, takže sú pripravené odpovedať na radu eventualít vrátane podpory rýchlych krokov reakcie NATO, ak budú aktíva,“ povedal Kirby podľa CNN. Dodal, že v Silách rýchlej reakcie NATO je okolo 40 000 vojakov.

Rozhodnutie pripraviť 8500 vojakov na presun vydal minister obrany Llyod Austin na základe nariadenia prezidenta Joea Bidena. Podľa CNN, americká administratíva dokončuje zoznam specifických jednotiek, ktoré poslala do Európy. Už v sobotu Biden v Camp Davide rokoval s najvyššími veliteľmi o možnosti podpory amerických síl v Pobaltí a vo východnej Európe.

,,Svet sa po pandémii vráti do normálu za niekoľko mesiacov“ tvrdí šéf farmaceutickej firmy Pfizer

Kirby však nespresnil, kam by mohli americkí vojaci zamieriť. V prípade, že by NATO aktivovalo sily rýchlej reakcie, Spojené štáty by sa ocitli v pozícii, kedy by v Európe nasadili rýchlo ďalšie bojové logistické, zdravotnícke, letecké, spravodajské, pozorovacie a prieskumné kapacity. Americkí vojaci by však neboli vyslaní na Ukrajinu, zdôraznil Kirby.

Je to zatiaľ posledná odpoveď USA na sústredenie sto tisíc ruských vojakov pri ukrajinskej hranici. Rusko však stále popiera, že by sa chystalo zaútočiť na Ukrajinu.

Biden jednal na diaľku s hlavami veľkých európskych krajín, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, italským premiérom Mariom Draghim, polským prezidentom Andrzejom Dudom, britským premiérom Borisom Johnsonom a generálnym tajomníkom NATO Jensom.

Stoltenberg na Twitteri napísal, že sa dohodli, že Rusko nieslo vážne dôsledky v prípade akéhokoľvek ďalšieho agresu proti Ukrajine.

Biden po rokovaní povedal: „Mal som veľmi, veľmi, veľmi dobrú schôdzku – úplná jednota všetkých európskych lídrov.“

Moskva reaguje negatívne na posilnenie síl NATO vo východe Európy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA