Sociálne siete

Knihy

Právnik Mickey Haller ako obžalovaný. Zákon neviny

„Ak ešte nie ste fanúšikom Mickeyho Hallera a jeho geniálneho nevlastného brata Harryho Boscha, po tejto kniha sa to zaručene zmení,“ napísal People a Associated Press dodáva: „Jeden z najlepších trilerov z právnického prostredia za posledných desať rokov.“

Zverejnené:

Upravené: 11. júna 2021 o 8:54

392

Zdroj: Ikar

REKLAMA

BRATISLAVA – Connellyho právnik Haller sa v novom trileri ocitne na lavici pre obžalovaných. Stojí pred súdom – nie však ako obhajca, ale ako obžalovaný. A Michael Connelly opäť dokazuje, že dokáže písať fantastické detektívky, ale aj právnické krimi, ktoré vás priklincuje k stoličke.
V novinke Zákon neviny opäť posúva hranice svojich detailne vykreslených postáv a napínavých zápletiek na vyššiu úroveň.

Mickey Haller je nevlastný brat Harryho Boscha. Tentoraz čelí vážnemu obvineniu – je podozrivý z vraždy bývalého klienta. Všetky okolnosti zločinu do seba nebezpečne zapadajú, aj keď Mickey vie o svojej nevine. Prípad pridelia sudcovi, ktorý nemá Hallera veľmi v láske, keďže sa v minulosti proti jeho rozsudkom úspešne odvolal. Ten ho pošle rovno do väzby a Mickey sa musí sám obhajovať.

Zároveň sa ocitne v nebezpečenstve, ktoré prichádza hneď z niekoľkých strán. Bojuje o život medzi spoluväzňami a dozorcami – niektorých totiž osobne postavil pred súd. A je tu ešte niekto, kto prahne po finálnom usvedčení a zo všetkých síl sa snaží dokázať jeho vinu. Mickey Haller však musí riešiť svoj vlastný prípad spoza mreží, kde neplatí Zákon neviny.

Zákon neviny je klasická connellyovka, ktorá dosahuje kvality predchádzajúcich kníh. Latka je stále vysoko a Connelly nás bravúrne zasväcuje do vzťahov v americkej justícii, kde je to niekedy divoké, často drsné a hlavne nečakané. Intrigy sú na dennom poriadku. Connelly skvele rozohráva vzťahy medzi sudkyňou, porotou, prokurátorkou a obvineným advokátom Hallerom.

Začiatkom tohto roka streamovacia služba Netflix ohlásila práve prebiehajúce nakrúcanie seriálu Lincoln Lawyer, ktorý bude inšpirovaný Connellyho sériou úspešných detektívnych románov o právnikovi Michaelovi Hallerovi.

Michael Connelly, pôvodným povolaním policajný reportér Los Angeles Times, sa doma i v zahraničí preslávil najmä bestsellermi s románovým detektívom Harrym Boschom. V roku 1992 vydal knihu Temná ozvena, za ktorú dostal cenu Edgar Award za najlepší kriminálny debut. Napísal už tridsaťpäť románov a podľa niektorých nakrútili aj úspešné filmy. V súčasnosti pracuje ako výkonný producent seriálu Bosch a ako autor aj moderátor podcastu Murder Book (Kniha vrážd). Žije striedavo v Kalifornii a na Floride.

V slovenčine vyšli jeho krimi aj ako audioknihy, ktoré načítal Ivo Gogál: Temná ozvena, Čierny ľad, Tichá noc, Betónová blondína, Temný plameň a Posledný kojot.

Prípad vraždy je ako strom. Ako vysoký strom. Ako košatý dub. Štát ho zasadil a pozorne sa oň staral. Keď bolo treba, polieval ho a orezával, chránil pred chorobami a parazitmi všetkého druhu. Neprestajne mu kontroloval koreňovú sústavu, ktorá sa rozrastala pod zemou a pevne ho držala. Nešetril na ňom. Jeho záhradníci dostali obrovské právomoci, aby mu mohli pomáhať a chrániť ho.
Konáre sa mu nakoniec rozrastú do šírky a krásy. Poskytnú chladivý tieň pre tých, čo hľadajú ozajstnú spravodlivosť.
Vyrastajú z hrubého, silného a nezdolného kmeňa priamych aj nepriamych dôkazov, znaleckých posudkov, motívu a príležitosti. Strom musí odolať aj najsilnejším vetrom, čo sa doň oprú.
No a vtedy prichádzam na scénu ja – človek so sekerou. Mojou úlohou je ten strom zrúbať a drevo spáliť na popol.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA