Sociálne siete

Cestovanie

Najstarší hotel vo Vysokých Tatrách z roku 1876 ponúka fascinujúci príbeh a zážitkové pobyty

Oddych v Tatrách môže mať rôzne podoby – od sladkého ničnerobenia až po vysokohorskú turistiku.

Zverejnené:

Upravené: 12. júna 2021 o 12:53

1156

Villa Dr. Szontagh, zdroj: Amazing Places

REKLAMA

BRATISLAVA – Tatry sú univerzálnym miestom pre turistov, milovníkov cyklistiky či hubárčenia, rodiny s deťmi, ale i páry. Tatry ocenia gurmáni vďaka širokej ponuke skvelých reštaurácií, golfoví nadšenci, ale tiež tí, ktorí vyhľadávajú aj nejaký ten adrenalín. Široký výber hotelov, penziónov a ubytovacích zariadení  a k tomu dokonalé wellness, procedúry a masáže. Tatry sú proste istota, kde sa stále niečo deje, ale zároveň ponúkajú miestečka, kde sa dá úplne vypnúť od ruchu mesta a kde môžete byť chvíľu spojení s prírodou.

Keď už spomíname miesta, ktoré sa oplatí navštíviť, tak dnes sa zastavíme v Novom Smokovci…konkrétne v najstaršom hoteli vo Vysokých Tatrách. Hotel, ktorý napriek rekonštrukcii s citlivo zapracovanými modernými prvkami dýcha históriou. Villa Dr. Szontagh  z roku 1876 si zachovala svoje čaro z minulosti. Dnešní majitelia sa držali myšlienky vrátiť legendárny štandard liečebného vysokohorského strediska so službami svetovej úrovne naspäť do súčasnosti. Elegancia sa tu snúbi s príjemným prostredím a nádhernou prírodou.

Malý hotel s veľkým srdcom

Malý hotel s veľkým srdcom – tak opisujú svoj hotel majitelia Katarína a Marcin. „Ku každému hosťovi pristupujeme individuálne,“ hovoria. A tak si tu na svoje prídu nielen tí, ktorí hľadajú starú-dobrú klasiku, ale nemôžu chýbať aj tematické pobyty či pobyty na mieru. Pýtate sa, čo také netradičné vás tu môže prekvapiť?

villa drz szontagh jedlo

zdroj: www.villaszontagh.com

Čo tak pobyt s výletom za tatranskými medveďmi alebo pobyt pre horo-milovníkov.

Degustačný večer v sprievode profesionálneho someliéra, golfový balíček opäť šitý na mieru, ekologický pobyt a horské túry s e-bikom, jóga víkend alebo 7-dňový pobyt pre nadšencov športových zážitkov v horách – to všetko sa tu dá zažiť v malom boutique hoteli s bohatou historickou tradíciou.

Izby sú navrhnuté tak, aby zaistili maximum pohodlia a komfortu a zároveň ponúkli dostatočnú flexibilitu pri výbere. S dôrazom na domácu, lokálnu remeselnú kvalitu sú vyšperkované tie najmenšie detaily – presne na tých, na ktorých vždy záleží.

Komorná atmosféra wellnessu je presne to, čo človek po náročnom dni na horách potrebuje. Samozrejmosťou je jacuzzi, fínska sauna či oddychová miestnosť s krbom.

Historické okienko

Keď už skloňujeme slovíčko história, tak poďme sa pozrieť, ako vznikol samotný hotel.

Nový Smokovec založil  Dr. Mikuláš Szontagh starší ešte v roku 1876. Bolo to hneď po tom, čo bolo postavené a 1. júla do prevádzky uvedené prvé Szontaghove sanatórium. Hlavnou terapeutickou zložkou bola celoročná klimatická liečba tuberkulózy a respiračných chorôb vo vysokohorskom prostredí. Sanatórium prosperovalo, čo následne viedlo  k rastu liečebných zariadení Nového Smokovca. A tak v roku 1899 vytváralo komplex liečebnej osady 26 budov a 12 rodinných letohrádkov. Villa majiteľa stála na západe liečebného areálu.

Po otcovi prebral „žezlo“ syn. Mikuláš Szontagh mladší pokračoval v otcových šľapajách. V roku 1914 rozšíril vilu na terajšiu „Villu Dr. Szontagh“.  Keďže Európu výrazne zasiahla tuberkulóza, tak bol to on, kto sa zaslúžil o rozvoj Nového Smokovca a výstavby liečební. Po druhej svetovej vojne bola villa známa ako hotel Tokajík.

Manželka syna Dr. Szontagha mladšieho Anna-Katarína Szontahová, ktorá žila v Mníchove, sa v roku 1991 rozhodla prísť do Tatier a zostala tu až do svojej smrti v roku 2005. O pomiatku Szontaghovcov sa s rodinou Vrábelovou starala až do konca.  A dnes sa o bohatý odkaz Szontaghovcov stará druhá generácia rodiny Vrábelovej (Katarína a Marcin Maj s rodinou).

villa dr szontagh

Archívne foto, zdroj: www.villaszontagh.com

Vedeli ste, že…

  • Szontaghove sanatórium bola prvá špecializovaná liečebňa tuberkulózy na celom území Uhorska?
  • Pri stavbe prvého szontaghoveho sanatória vykopali robotníci rímsku mincu z druhého storočia s portrétom Marka Aurélia? Strieborniak dosvedčoval, že dávni tatranskí hutníci mali styk s rímskymi kupcami.
  • Mikuláš Szontagh st. mal tuberzkulózu? Vyliečil sa práve vo Vysokých Tatrách sa vyliečil, meteorologické pozorovania a vplyv podnebia vykonával na vlastnom organizme.
Kto bol Dr. Szontagh starší?

Pochádzal z Dolného Kubína a počas svojej kariéry nepôsobil len v Tatrách, ale aj v zahraničí – napríklad  v prímorských i horských kúpeľoch v Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, najmä však v talianskom Merane a vo švajčiarskom Davose.

Zdroj: AMAZING PLACES, Villa Dr. Szontagh  

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA