Sociálne siete

DOMOV

Univerzita Komenského je podľa moskovského rebríčka treťou najlepšou z krajín V4

Zverejnené:

Upravené: 6. októbra 2021 o 18:49

797

UK bratislava
Univerzita Komenského v Bratislave, foto: GlobalNews

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – V najvnovšej edícii rebríčka THE THREE UNIVERSITY MISSIONS obsadila Univerzia Komenského (UK)  v Bratislave 272. pozíciu. Ide o významné umiestnenie aj v rámci krajín V4, z ktorých sa vyššie umiestnila len jedna česká a jedna poľská univerzia. Informuje o tom UK na svojej stránke.

V rebríčku sa v prvej tisícke umiestnili ešte ďalšie tri slovenské vysoké školy – Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach (651. – 700. miesto), Slovenská technická univerzita v Bratislave (701. – 800. miesto) a Technická univerzita v Košiciach (901. – 1000. miesto). Žilinská univerzita a Trnavská univerzita obsadili nižšie pozície.

V tomto tzv. moskovskom rebríčku sa najväčšia slovenská univerzita priblížila Karlovej univerzite v Prahe, ktorá je na 150. mieste, a predbehla Masarykovu univerzitu v Brne, ktorej patrí 301. – 350. miesto. Vyššie sa z krajín V4 umiestnila ešte Varšavská univerzita, a to na 119. mieste.

„Úspech v hodnotiacich rebríčkoch ako taký pre nás nikdy nebol primárnym cieľom. Napriek tomu ma veľmi potešilo pozitívne ohodnotenie našej práce. Ocitnúť sa spolu s Karlovou univerzitou a Varšavskou univerzitou v prvej trojke univerzít krajín V4 je pre nás veľkou cťou. Chceme byť stále lepší a je výborné, že naše úsilie začína okolitý svet vnímať,“ hovorí rektor UK Marek Števček.

Rebríček The Three University Missions 2021 zahŕňa 1650 vysokoškolských inštitúcií z 97 krajín a území, ktoré boli vybrané zo zoznamu viac ako 2000 inštitúcií zo 119 krajín sveta.

Hodnotenie rebríčka sa zameriava na tri oblasti: vzdelávanie 45 %, veda 25 % a na univerzitné pôsobenie na spoločnosť 30 %. V procese hodnotenia sa nevyužívajú žiadne subjektívne prieskumy. Projekt využíva dáta a metriku z InCites od Clarivate Analytics, ktorá spravuje prestížnu databázu Current Contents, a Global Institutional Profiles Project (GIPP). V roku 2018 prešiel ranking nezávislým auditom spoločnosti PricewaterhouseCoopers Audit.

Moskovský rebríček predstavuje pilotný projekt založený Úniou ruských rektorov a spravuje ho Association of Ranking Markers (ARM), ktorá zahŕňa aj expertov z International group of rating agencies Expert RA, VCIOM, Reputatsiya a ďalších.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA