Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Dánsko ponúkne ako prvá európska krajina štvrtú dávku vakcíny proti Covidu

Zverejnené:

Upravené: 13. januára 2022 o 11:04

991

Ilustračný obrázok / Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dánsko čoskoro ponúkne štvrtú dávku vakcíny proti Covid-19 tým, ktorí sú považovaní za vysoko ohrozených vírusom.

Dánsko sa tak stane prvou krajinou v Európe, ktorá začne ponúkať 4. dávku, informuje portál Forbes.

„Teraz sa púšťame do novej kapitoly, konkrétne do rozhodnutia ponúknuť štvrtú dávku najzraniteľnejším občanom,“ povedal v stredu novinárom minister zdravotníctva Magnus Heunicke. Minister dodal, že „čím je vakcína v spoločnosti rozšírenejšia, tým menšie je riziko, že vírus zasiahne našich najzraniteľnejších.“

Dodatočná dávka bude k dispozícii od konca tohto týždňa pre tých, ktorí už majú vážne zdravotné problémy a dostali najnovšiu dávku minulú jeseň, pokračoval Heunicke. Vláda teraz zvažuje aj ďalšiu dávku pre starších občanov a obyvateľov domovov dôchodcov, no rozhodnutie ešte neurobila.

Tento krok prichádza niekoľko dní pred plánovaným opätovným otvorením kín, hudobných miest, športových štadiónov a iných verejných miest.

Ide o obmedzenia, ktoré boli prvýkrát uvalené minulý mesiac v nádeji na zastavenie šírenia variantu Omikron. Krajina aj naďalej zaznamenáva vlnu nových infekcií spojených s mutáciou. Avšak úmrtia a hospitalizácie zostávajú výrazne pod maximami zaznamenanými v minulom roku.

Polovica Európy sa v priebehu najbližších týždňov nakazí Covidom, vyhlásila WHO

„Sme v lepšej pozícii, ako sme očakávali a obávali sa,“ uviedol šéf dánskej zdravotníckej agentúry Soren Brostrom. „Teraz môžeme s oveľa väčšou istotou povedať, že tento nový variant vírusu, ktorý teraz prevláda, spôsobuje menšiu úmrtnosť,“ dodal.

Izrael bol prvou krajinou na svete, ktorá predstavila štvrtú dávku pre obyvateľov. Čile začiatkom tohto týždňa taktiež zaviedlo štvrtú dávku.

„Maznajte“ sa s domácimi zvieratami aby ste ostali v teple, odkázala energetická spoločnosť zákazníkom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA