Sociálne siete

Ekonomika

Firmy hľadajú zamestnancov, ktorí sa nemusia ukázať na pracovisku

Práca na diaľku je ďalej najrozšírenejšia v prekladateľstve, médiách a marketingu.

Zverejnené:

Upravené: 8. septembra 2021 o 8:23

391

homeoffice
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/BRUNO EMMANUELLE

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Dva roky dozadu bola práca na diaľku často len nedostupným snom niektorých slovenských uchádzačov. Analýza Profesie ukazuje, že firmy takéto pracovné podmienky ponúkajú čoraz častejšie. Informuje o tom najväčší pracovný portál na Slovensku Profesia na svojej stránke.

Zamestnanie na diaľku sa u nás oficiálne nazýva telepráca (na prácu je potrebné využívať technológie) či domácka práca. Podľa Zákonníka práce ide o povolanie, ktoré vykonáva zamestnanec nie príležitostne, ale pravidelne z domu.

Počet ponúk stúpol na 13-násobok

Druhý štvrťrok 2019 priniesol na Profesiu iba 134 pracovných ponúk, ktoré vôbec nepožadovali príchod na pracovisko. Z celkovej ponuky predstavoval tento počet približne 0,2 percenta. Situácia sa však vplyvom pandémie výrazne zmenila. Za rovnaké obdobie roka 2021 je takýchto ponúk 13-krát viac. Zamestnávatelia uverejnili v druhom štvrťroku 1777 ponúk na teleprácu, čo predstavuje 2,2 percenta.

Rastúci trend pokračuje aj v treťom kvartáli. Firmy od 1. júla do 26. augusta uverejnili ďalších 1050 ponúk bez požiadavky príchodu na pracovisko. Zo všetkých ponúk ide o 2,4 percenta.

Kde vidieť remote work najčastejšie?

Spomedzi inzerátov na najväčšom pracovnom portáli na Slovensku Profesia.sk je remote work najrozšírenejší v informačných technológiách. V treťom kvartáli 2021 sa aktuálne ponúka vo viac ako 13 percent inzerátov v tomto sektore.

Práca na diaľku je ďalej najrozšírenejšia v prekladateľstve, médiách a marketingu.

Telepráca je najrozšírenejšia pri programátoroch

Až tretina ponúk na ABAP či Backend programátorov ponúka prácu na diaľku. Celkovo môžeme vidieť, že remote work je najrozšírenejší najmä pri povolaniach, ktoré vyžadujú programátorské skúsenosti.

Túto skutočnosť mohlo ovplyvniť aj to, že firmy v IT majú dlhodobý problém s hľadaním špecialistov na programátorské inzeráty práce. Ak teda uchádzačom dajú možnosť pracovať z kadekoľvek, vedia si zvýšiť cieľovú skupinu. Firmy už nie sú limitované hľadaním ľudí, ktorí bývajú alebo chcú bývať v okolí ich pôsobiska.

Mimo IT pozícií je práca na diaľku najviac ponúkaná v pracovných inzerátov na editorov, grafických dizajnérov, prekladateľov, novinárov či copywriterov.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA