Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Talianskej mafii odzvonilo: Najväčší proces od 80. rokov minulého storočia

Zverejnené:

Upravené: 16. novembra 2021 o 8:03

938

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Súd v Kalábrii v sobotu vyniesol verdikt nad 91 členmi talianskej mafie ‚Ndrangheta alebo ľuďmi nimi spojených.

Sedemdesiat mafiánov skončilo za mrežami z nich poslal za mreže.

Čítajte tiež: Bidenovi klesla podpora na 38 percent; Podporu stráca u nerozhodných voličov

Niektorí z najnebezpečnejších členov zoskupenia dostali 20 rokov väzenia, informuje The Guardian. Odsúdení boli obžalovaní okrem iného zo spojenia s mafiou, pokusov o vraždu, obchodovaním s drogami, prania špinavých peňazí, vydierania a nelegálneho držania zbraní.

Ide o najväčší proces s talianskou mafiou od 80. rokov minulého storočia. S ďalšími obžalovanými súd pokračuje a očakáva sa, že potrvá dva roky.

POTVRDENÉ: Elon Musk predal 4,5 milióna akcií Tesly

90 obžalovaných, ktorí si vypočuli rozsudok, zvolilo možnosť zrýchleného procesu za zatvorenými dverami, ktorý im v prípade odsúdenia umožňuje zníženie trestu o tretinu.

Medzi odsúdenými na 20 rokov vezenia je aj Pasquale Gallone, pravá ruka údajného bossa ‚Ndranghety Luigiho Mancuso, s ktorým proces pokračuje. Zhruba tretinu zo sedemdesiatich odsúdených poslal sudca do väzenia na desať až viac rokov.

Prečítajte si tiež: Facebook končí s rozpoznávaním tváre, vymaže tak miliardovú databázu

Hlavný žalobca Nicola Gratteri, ktorý cez tri desaťročia žije kvôli boju proti mafii pod policajnou ochranou, vyjadril nad rozsudkami spokojnosť.

„Z 91 obžalovaných bolo zdanlivo 70 nevinne odsúdených,“ povedal talianskej agentúre AdnKronos. Tí, ktorí boli zbavení viny, boli podľa neho menej významní aktéri.

Proces začal v januári a koná sa v meste Lamezia Terme v budove s podzemnou súdnou sieňou, ktorá bola špeciálne postavená na tento účel. Stovky advokátov, pojme viac ako 900 svedkov obžaloby a 58 svedkov obhajoby, napísala agentúra AFP. Vyšetrovanie trvalo niekoľko rokov a väčšinu z obžalovaných polícia zadržala v decembri 2019 pri raziách v Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku a Bulharsku.

Doteraz najväčší proces s talianskou mafiou sa odohrával v rokoch 1986 až 1992 a týkal sa Cosa Nostry. Zo 475 obžalovaných bolo nakoniec 340 ľudí odsúdených, z toho dve desiatky na doživotie. Ndrangheta, ktorá je zakorenená v najchudobnejšom talianskom regióne Kalábrii, prekonala bohatstvom a mocou aj sicílsku mafiu Cosa Nostra a má kontrolu nad väčšinou kokaínu prevážaného do Európy.

Od konca 90. rokov je ‚Ndrangheta najmocnejším zločinným syndikátom v Taliansku. Nelegálne zárobky investuje do legálnej ekonomiky a jej schopnosť infiltrovať sa do takmer všetkých segmentov kalábrijskej verejnej správy jej umožnila získať lukratívne zákazky a upevniť svoju moc.

Čítajte viac: Alec Baldwin prechádza peklom, Jeho žena má o neho strach

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA